TureckoTurecko

Turecká riviéra je mezi turisty oblíbená nejen díky perfektnímu počasí, nádherným plážím a pohodlným hotelům. Tento region také nabízí mnoho přírodně i historicky atraktivních míst, která stojí za to vidět během vaší all inclusive dovolené. Jaké atrakce čekají na turisty při návštěvě Turecké riviéry? Objevte zajímavá místa, která musíte vidět na tomto krásném a zajímavém pobřeží Turecka.

Přírodní zvláštnosti Turecké riviéry

Pro milovníky přírody a aktivního trávení volného času nabízí Turecká riviéra mnoho přírodních zajímavostí s přírodními divy, včetně přírodních ohnišť, léčivých jeskyní, malebných kaňonů a vodopádů.

Turecká riviéra: Hořící kameny Chimery

Kuriozitou nacházející se nedaleko Olymposu je Chimera neboli „Hořící hora“, kde na skalnatém svahu můžete obdivovat úžasný fenomén přirozeně hořících kamenů. V tomto místě zemní plyn uniká z puklin mezi skalami a vlivem kyslíku se vznítí. Na svazích okolních hor je takových přírodních ohňů přibližně 5000 a nejlépe jsou vidět po západu slunce. Velikost plamenů závisí na ročním období a povětrnostních podmínkách. Tyto kameny hořely v dávných dobách a byly mnohem větší než dnes, takže ukazovaly cestu námořníkům. Podle legendy je svah Hořící hory místem smrti Chiméry – monstra chrlícího oheň.

Čtěte také: Malta je místem, kde slunce zaručeně nezapadá

Jeskyně Damlatas

V okolí letoviska Alanya bylo objeveno více než 500 jeskyní, a proto jsou tyto oblasti rájem speleologů. Turistům je bohužel zpřístupněno jen pár z nich. Jeskyně Damlatas, které se nacházejí hned vedle slavné Kleopatřiny pláže, byly objeveny v roce 1948. Jedná se o suchozemské jeskyně a jediný vchod je z pláže. Jeskynní komplex zahrnuje: 30 metrů vysokou jeskyni Dripping Stone Cave, 357 metrů dlouhou jeskyni Dim a jeskyni milenců, kde se podle legendy milenci několik měsíců skrývali. Jedinečnou scenérii těchto jeskyní tvoří 15 metrů vysoké stalaktity a stalagmity, které vyrostly přes 15 000 let. let. Podlaha jeskyně je pod hladinou moře. Teplota je po celý rok stálá a drží se na 22°C.

Kromě milovníků takových přírodních divů by toto místo měli navštěvovat lidé s dýchacími potížemi, protože zdejší vzduch má léčivé vlastnosti. Bohužel mikroklima a podmínky v jeskyni nejsou příznivé pro osoby s onemocněním srdce a oběhového systému.

Národní park Koprulu Canyon

14kilometrový kaňon Koprulu se nachází v pohoří Taurus táhnoucím se podél pobřeží Turecké riviéry. Je to největší, nejvyšší a nejdelší kaňon v Turecku a jeden z největších na světě. Na některých místech je hluboký až 400 m a vody řeky Koper, které jím protékají, mají úžasnou smaragdovou barvu. Oblast kolem ní o rozloze 366 km2 je od roku 1973 tureckým národním parkem.

Přejezd přes kaňon je také docela lákadlem, protože vede přes kamenný most Oluk, postavený ve 2. století našeho letopočtu, tedy v dobách římské nadvlády v těchto oblastech. Druhý kamenný most je pro dopravu uzavřen, ale dá se na něj vjet.
Na řece se pořádají výlety na raftech. Je to skvělá volba pro lidi, kteří rádi relaxují aktivně a s trochou adrenalinu. Je pravda, že řeka Koper nemá příliš rychlý proud a splavování pontonu je na úrovni přizpůsobené schopnostem účastníků, ale dojmy a výhledy jsou úžasné.

Turecká riviéra a počasí

Nejteplejšími měsíci na Turecké riviéře jsou červenec, srpen, září. Nejchladnější: leden, únor, prosinec. Pokud plánujete dovolenou během našich polských prázdnin, možná vás bude zajímat, že na Turecké riviéře je nejvyšší průměrná teplota v červenci cca 28 stupňů C, v srpnu teploměry ukazují 28 stupňů C. Pokud raději cestujete -v sezóně, pravděpodobně uvažujete o červnu – pak můžete očekávat teploty kolem 24 stupňů C – nebo v září – průměrné teploměry pak ukazují 25 stupňů C.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *