cestování s dětmi autobusemcestování s dětmi autobusem

Cestování s dítětem autobusem i na dlouhé vzdálenosti je čím dál populárnější. Takové cesty se však nemusíte bát, moderní autobusy nyní nabízejí mnoho vymožeností. Na každou cestu byste se měli náležitě připravit. K tomu se pojďme podívat na to, na co si dát pozor při přípravě na cestu autobusem s miminkem.

Jak cestovat s malými dětmi autobusem?

Kupte si místenky

Nejprve byste si měli zakoupit místenky. Je vhodné je koupit několik dní nebo týdnů před plánovanou cestou. Proč? Počet míst v autobuse je omezen, takže pokud chcete v daný den vyrazit na výlet, je dobré si lístky zakoupit předem. Připomeňme také, že pro děti platí speciální slevy – podle věku mohou cestovat zdarma nebo za velmi nízký poplatek, kupř. Mějte také na paměti, že děti navštěvující školu by měly mít u sebe školní průkaz, aby potvrdily slevu, kterou dostaly. Díky místenkám si zajistíte vhodná místa na sezení.

Čtěte také: Cestování s miminkem. Od kdy může do letadla?

Mějte po ruce tašku s věcmi

Vyplatí se mít příruční tašku s nejnutnějšími věcmi. Musí obsahovat jídlo a pití. Vlhčené ubrousky, papírové ručníky a plenky se vám budou hodit i v případě, že cestujete s miminkem. Aby se vaše dítě na cestách nenudilo, vezměte si své oblíbené knížky, bezpečné hračky, sešit na kreslení nebo tablet s oblíbenými písničkami, filmy a hrami (nutně se sluchátky).

Co sebou vzít do autobusu?

Polštář a deku budete potřebovat i pro vaše dítě, když se cítí unavené. Pokud dítě trpí kinetózou, musíme mít s sebou i vhodné léky – například kinedryl či zázvorové lízátko, igelitové sáčky a náhradní věci na převlečení. Nejlepší je, když větší dítě posadíte k oknu, aby se mohlo zajímat o výhledy, které kolem procházejí. Vybírejte místa k sezení mimo osy kol, vyhnete se tak největším otřesům.

Seznam věcí, které si musíte vzít s sebou, je však mnohem delší – měl by být přizpůsoben potřebám vašeho dítěte. Před odjezdem se proto vyplatí připravit si seznam všeho, co si s sebou chcete vzít.

Zastávky autobusu

Při cestování autobusem se zastávky plánují předem. Využívejte jednotlivé zastávky pro děti k použití toalety, pokud v autobuse toaleta není. Delší přestávky na trase vám také umožní nakrmit nebo přebalit miminko.

Vybírejte také vhodné oblečení na cestování – dobrým řešením by byly volné tepláky. Zkuste také zaměstnat čas dítěte – mluvme s ním, hrajme s ním různé hry nebo se dívejte na kreslené filmy. Díky tomu se ti nejmenší nebudou cítit unavení, smutní nebo unavení z dlouhé trasy.

Myslete na bezpečnost

Při cestování s dítětem autobusem je v případě miminek vhodné mít autosedačku, která dítě dostatečně ochrání při náhlém brzdění. Někteří dopravci nabízejí možnost objednat autosedačku nebo podsedák předem.

I když sedačka není povinná, děti i dospělí by měli dodržovat požadavek na používání bezpečnostních pásů. V současné době jsou autobusy vybaveny vícebodovými pásy, které cestujícím nezpůsobují žádné nepohodlí. Naopak – jsou téměř neznatelné, a přesto plní svou hlavní funkci, a tou je patřičně chránit cestovatele.