Cestovní pojištění pro výlety na území České republiky Cestovní pojištění pro výlety na území České republiky

Sjednání cestovního pojištění při cestách do zahraničí by mělo být běžnou součástí příprav, neboť jeho klíčovou součástí je především schopnost pokrýt léčebné výlohy v zahraničí, které mohou představovat nemalé náklady. Jak je to ale s pojištěním při cestách a výletech v tuzemsku? Vyplatí se sjednání cestovního pojištění, když lékařskou péči a nezbytné ošetření na našem území hradí běžné — a ze zákona povinné — zdravotní pojištění? Odpověď je snadná a možná někoho překvapí. Důvodů, proč se pojistit i při cestování po Česku, je totiž víc než dost.

Bez pojištění necestujte raději ani v tuzemsku

Ačkoli pro dovolenou v ČR skutečně není třeba sjednávat si cestovní pojištění za účelem krytí léčebných výloh, může se tento typ pojištění hodit pro řadu dalších rizik, která vás na cestách mohou potkat — ať už se to týká ztráty či poškození zavazadel, storna zájezdu či třeba odpovědnosti za škodu způsobenou třetí osobě. A se všemi těmito riziky tuzemské pojišťovny počítají.

Některá zmíněná rizika přitom už ale mohou pokrývat i jiné typy pojištění, které mají mnozí z nás dlouhodobě sjednaná — to se týká především různých typů pojištění majetku či životního pojištění. Například v rámci pojištění domácnosti už budete mít automaticky pojištěny své osobní věci i na cestách, což obnáší též pojištění zavazadel, s nimiž vyrazíte na dovolenou či na výlet.

K pojištění domácnosti také obvykle bývá možno sjednat připojištění odpovědnosti v běžném občanském životě, které vás bude chránit v situacích, kdy na cestách způsobíte škodu či újmu někomu jinému. To se přirozeně může hodit jak ve chvíli, kdy nedopatřením poškodíte třeba vybavení na hotelovém pokoji, tak tehdy, pokud při nějaké dovolenkové sportovní aktivitě někoho nešťastnou náhodou zraníte.

Životní pojištění zase může poskytnout jistotu, že pokud se na některém z výletů zraníte vy či někdo z členů vaší rodiny a zranění si vyžádá dlouhodobější léčení, či dokonce zanechá trvalé následky, získáte odškodnění, které vám usnadní rekonvalescenci a urychlí návrat zpět k aktivnímu cestování.

Cestovní pojištění v ČR pomůže i se zrušeným zájezdem

Jednou z velmi užitečných složek cestovního pojištění, kterou oceníte i při tuzemských cestách, je ovšem také pojištění storna. To lze obvykle sjednat jako připojištění ke standardnímu tuzemskému cestovnímu pojištění, které v základu poskytuje pojištění úrazu, zavazadel a odpovědnosti.

Pojištění storna využijete třeba v situaci, pokud jste si předem zaplatili tuzemský zájezd a následně na něj nemůžete odjet, například z důvodu nemoci či kvůli nečekaným rodinným okolnostem. Cestovní kanceláře si v takových případech obvykle účtují stornopoplatky, které však díky pojistce můžete bezproblémově pokrýt z pojistného plnění. Tuto službu lze navíc přirozeně využít i na úhradu případných stornopoplatků z individuálně rezervovaného či předem zaplaceného ubytování, případně nevyužitých cestovních dokladů.