masážmasáž

Pokud jdete na masáž poprvé v životě, můžete mít určité obavy. Ty jsou však zcela zbytečné. I když se rozhodnete pro masáž celého těla, můžete ošetření přizpůsobit vašim preferencím. Například si jako klient můžete obvykle vybrat, zda chce být masírován osobou stejného nebo jiného pohlaví. Ve většině případů je nejlepší řešení napoprvé s někým stejného pohlaví. Vyplatí se o tom informovat předem – například při telefonickém rozhovoru.

Před zákrokem by se vás také měl masér zeptat, zda jsou nějaké části těla, na které nechcete sahat – to vám umožní cítit se během procedury pohodlně. Můžete se také rozhodnout zakrýt problematické části těla ručníkem.

První masáž – mít na sobě oblečení či nikoliv?

Masáž je neodmyslitelně spojena s nahotou. Samozřejmě není povinnost nechat vše na židli. Nejčastěji muži i ženy zůstávají ve spodním prádle. Někteří maséři poskytují jednorázové spodní prádlo: kalhotky, návleky na prsa, jednorázové pantofle. Při masážích se hodí velká prostěradla a ručníky, abyste si zajistili soukromí a chránili se před chladem.

Na masáž zad si většinou stačí sundat košili. U žen je ještě potřeba rozepnout podprsenku. Přesto je dobré si sundat kalhoty nebo dokonce spodní prádlo.

Čtěte také: Co si vzít sebou do termálních lázní?

Jak připravit své tělo na masáž?

Samozřejmě byste se měli předem vykoupat. Čistá pokožka lépe dýchá a nedráždí ji výměšky potu smíchané s olejem při masáži. Doporučuje se také odstranit případné nanesené emulze a krémy – ty totiž budou při masáži rušit oleje. Pokud se rozhodnete pouze pro masáž – bez peelingu, můžete si jej udělat dříve doma, což umožní lepší vstřebávání účinných látek. Vyplatí se také depilovat tělo 1-2 dny předem, což usnadňuje distribuci olejů a provádění masáže.

Ticho při masáži

Jsou pacienti, kteří nemají rádi ticho. Jsou tací, kteří ji milují. Ticho není vždy nutné. Dokáže rozproudit atmosféru, a proto stojí za to pomoci ji odlehčit jednoduchým rozhovorem. Hudba je obvykle puštěná jen zřídka. Na přání pacienta s tím samozřejmě nebývá problém.

Bolest při masáži

Není pravda, že účinné jsou pouze bolestivé masáže. Stejně jako tzv. „customizace“, zažitá ve SPA není bezcenná. Tělo včetně pokožky a svalů reaguje na vnější podněty zcela individuálně. Nervová soustava však nastavuje masérově práci hranice, které by neměl překročit. Masér by se vás měl zeptat, zda je pro vás bolest snesitelná, v opačném případě vy měl tlak zmírnit.

Jaká je vhodná poloha nejen při první masáži?

Masáž využívá poloh, které jsou pohodlné pro pacienta i maséra. Obvykle budete požádáni, abyste si lehli na břicho, hlavu položíte do otvoru na konci stolu a pod nohy dostanete malý váleček na uvolnění kloubů. Ruce můžete položit podél těla, někdy vás poprosí, abyste je dali pod stehna – pokud dochází k masáži boků nohou. Existuje také poloha vpřed, kdy pacient leží na zádech. Zvláště vhodné pro masáž krku, břicha, hrudníku a přední části nohou.