cestovani s miminkem

Novorozenci nemohou létat, dokud nedosáhnou věku jednoho týdne. Je to dáno stupněm vývoje jejich organismu – dítě má dýchací a oběhový systém stále příliš slabé na to, aby se vyrovnaly se změnami tlaku. Navíc v praxi není možné získat cestovní pas v tak krátké době od narození. Je dobré, když jsou cestujícímu dítěti již tři měsíce. Jak na cestování s miminkem?

Cestování s miminkem: kdy může cestovat?

Pro batole je bezpečnější vyhnout se cestování letadlem – velké shluky lidí jsou plné bakterií a virů. Během letu bude dítě několik hodin dýchat stejný vzduch jako ostatní cestující. To však neznamená, že kojenci nemohou cestovat vzduchem vůbec. Před cestou se však poraďte se svým pediatrem. Děti do dvou let přepravuje na klíně opatrovníka. Jejich cesta je obvykle zdarma nebo mnohem levnější. Nutno však podotknout, že v tomto případě většina leteckých společností neumožňuje vzít si pro dítě extra zavazadlo nebo výrazně omezit jeho objem.

Pro cestování s miminkem si vemte do letadla kočárek. Obvykle jej vezmeme do letadla a pak předáme posádce do nákladového prostoru. Předem se však ujistěte, že dopravce pro kočárky neuplatňuje jiná pravidla. Nejjednodušší způsob, jak toho dosáhnout, kontaktujte konzultanta call centra. Pokud je to možné, zvolte let s co nejmenším počtem přestupů.

Už víte kam na dovolenou s dětmi? Vybrat si můžete celou řadu destinací.

Na co nezapomenout při cestování s miminkem letadlem?

  • dítě pohodlně oblečte, převlékněte v případě ušpinění nebo změny počasí,
  • nezapomeňte si pro dítě sebou jídlo a pití (limity pro přepravu tekutin v příručním zavazadle se nevztahují na dětskou výživu)
  • vezměte si vlastní dětský příbor (plastový) a láhev nebo oblíbený kelímek,
  • dobré bude, když zabalíte dítěti jeho oblíbenou deku nebo plenku,
  • přibalte dítěti jeho oblíbeného maskota (malého),
  • je vhodné rovněž vzít sebou nové hračky (v závislosti na délce letu); Pamatujte, že nesmíte používat hračky, které vydávají zvuky,
  • nezapomeňte svému dítěti vzít základní léky (proti průjmu, horečce, náplasti), náhradní plenky a vlhčené ubrousky.

    Záleží na vývoji dítěte, aby se předešlo ucpaným uším dětí. Můžete mu dát bonbón, lízátko, džbán k pití brčkem nebo lahvičkou nebo ho kojit. Starší děti lze povzbudit ke zívání. Přečtěte si také další článek.