cestování letadlem s dětmi cestování letadlem s dětmi

Cestování letadlem s dětmi je něco, čeho se nemusíte rozhodně obávat. Pro děti do 2 let, které cestují na klíně svých rodičů, jejichž let stojí 10–30 % běžné ceny letenky. Také může mít pevnou cenu v závislosti na destinaci, bez omezení zavazadel nebo limit pro příruční zavazadlo do letadla je povolen nebo je značně omezený.

Příruční zavazadlo do letadla dětem

Ceny letů pro děti do 12 let (v závislosti na letecké společnosti) mohou být o 25–30 % levnější. Povolená příruční zavazadla do letadla jsou stejná jako pro dospělé nebo mírně snížená.

Zpravidla však pro každé malé dítě si můžete zdarma vzít sebou skládací kočárek do letadla. Linky často vyžadují, aby to byl jednodílný kočárek, např. golfky). Ve většině případů se přepravují v nákladním prostoru. Před vstupem do letadla, na asfaltu, vám kočárek vyzvedne zaměstnanec letiště a ukryje jej v poklopu. Dítě musí být přepravováno na palubě letadla. Po přistání je vám kočárek předán ihned po vystoupení z letadla, aby byl umožněn volný pohyb po letišti.

Cestování letadlem s dětmi na klíně

Letecké společnosti umožňují cestování letadlem s dětmi do 2 let dvěma způsoby: v autosedačce na samostatném sedadle (většinou od 6 měsíců) nebo na klíně rodiče či opatrovníka. První řešení však obnáší dodatečné náklady – nutnost koupit místo. Druhá možnost je mnohem levnější, příplatek je obvykle 10-30 % z ceny letu pro dospělého nebo je cena pevná v závislosti na zvolené destinaci. To však znamená výrazné snížení povolených zavazadel nebo nedostatek jakéhokoli odbaveného zavazadla, na které má dítě nárok.

Většinou si ale můžete vzít autosedačku nebo nosítko jako součást zavazadla. Každé letadlo je vybaveno speciálním pásem pro miminka, který funguje jako bezpečnostní pás. Ten je nutné připnout pokaždé, když se zobrazí zpráva, že se cestující musí připoutat.

Cestování v autosedačce v letadle

Děti zpravidla mohou a měly by cestovat v autosedačkách, protože stejně jako v autě neposkytují standardní bezpečnostní pásy pro malého človíčka takové bezpečí jako dobře zvolená sedačka.

Pokud se rozhodnete pro variantu cestování letadlem s dětmi umístěnými v sedačce, ujistěte se, že je schválená i pro použití v letadlech. Na sedadle nebo na obalu by měl být speciální nápis. Pokud se sedadlo nepodaří namontovat (např. je příliš široké), lze vybavení přepravovat v zavazadlovém prostoru za příplatek. Některé letecké společnosti umožňují přepravu dítěte v sedačce pouze do určitého věku, např. 3 let.

Jídlo v příručním zavazadle a přednostní vstup

Na palubu letadla je možné vzít dětskou výživu včetně tekutin – na ty se nevztahují standardní omezení tekutin, ale je nutné je zkontrolovat při odbavení. Abyste se vyhnuli dalším kontrolám, je nejlepší vzít si s sebou nějaké jídlo v prášku. Na palubě většiny letadel můžete požádat o ohřátí jídla v mikrovlnné troubě nebo o teplou vodu pro přípravu jídla.
Mnoho linek dává přednost rodinám s dětmi na palubě, aby se mohly pohodlně usadit, než do kabiny vstoupí další cestující.

Nevíte jak sbalit příruční zavazadlo do letadla pro sebe? Poradíme vám zde.