dovolenádovolená

Na dovolenou nebo jakýkoli výlet si předem připravte seznam věcí, které je potřeba zabalit. Jistota, že jste na nic nezapomněli, ale také nezabalili drtivé množství věcí, vám umožní využít tento čas na maximum. Co je tedy nejlepší vzít s sebou na dovolenou?

Seznam věcí, které byste si měli sbalit na dovolenou

1. Doklady a peníze
To je nejdůležitější věc, kterou musíte mít ve svém zavazadle. Základem je občanský průkaz. Řidičský průkaz si určitě vezměte, zejména v případě, že chcete cestovat autem – vlastním nebo vypůjčeným na místě. Pokud plánujete dovolenou s dítětem, nesmíte zapomenout na očkovací průkaz. Na dovolené se navíc neobejdete bez platební karty. Také neuškodí myslet na hotovost a drobné v případě, že nemůžete platit kartou.

2. Lékárnička
Zdravotnické potřeby jsou dalším nezbytným prvkem každého kufru. Nejprve si sbalte léky, které neustále užíváte, včetně těch, které nelze koupit bez lékařského předpisu. V případě potřeby budou léky proti bolesti nebo jiné léky k dispozici v místní lékárně.

3. Elektronika
Dovolená je vhodná doba, kdy si můžete dopřát odpočinek od telefonu a notebooku, ale v dnešní době se bez nich i v takových situacích jen těžko obejdete, tím spíše, že dokážou poskytnout zábavu a umožnit vám kontakt s vašimi blízkými. Vzpomeňte si také na nabíječky. Navíc se z pochopitelných důvodů na dovolené hodí fotoaparát s náhradní paměťovou kartou.

Co dále si vzít sebou na dovolenou?

4. Kosmetická taška
Na cesty se nejlépe hodí mini verze kosmetické taštičky. Na dovolené se stačí omezit na oblíbenou kosmetiku, kterou používáte každý den a nezbytné hygienické doplňky. V obchodech seženete velký výběr malých balení kosmetiky, aby kosmetická taštička nezabírala v kufru příliš místa. Pamatujte si, že část kosmetiky a nádobí je součástí hotelové koupelny.

5. Přiměřené oblečení
Výběr prázdninového šatníku závisí nejen na tom, kam se chystáte a jaké bude počasí, ale také na konkrétních plánech dovolené. Vezměte si sebou oblečení, které vám umožní vypadat upraveně a pohodlně, pocítit plnou svobodu volného času, ale také se cítit dobře se svou vlastní image a vypadat atraktivně na suvenýrových fotografiích.

Ochranu proti dešti byste měli mít stále s sebou, aby špatné počasí nebylo překážkou při návštěvě města. Na víkend ve dvou, si vezměte elegantní šaty nebo košile a kalhoty, ve kterých můžete vyrazit na romantickou večeři do hotelové restaurace.

6. Turistický průvodce

Pokud máte v plánu navštívit město, kde jste ubytováni, vyberte si průvodce, který poskytne spoustu inspirace a velkou dávku znalostí o historii místa a jeho jedinečné atmosféře. Díky průvodci si snadno vyberete ty nejatraktivnější cíle výletu. Pomůže i mapa s předem vyznačenými body, ke kterým chceme jet, nebo jednoduše GPS v telefonu.

7. Přenosná zábava

Vyplatí se také předem naplánovat další atrakce. Můžete si zpestřit čas vaší oblíbenou formou relaxace, na kterou doposud nebyl čas. Připravte si knihy a filmy nebo hry (např. šikovné deskové hry), které poskytnou kýženou zábavu a relax.

Co si vzít sebou na dovolenou – shrnutí

Výše uvedený seznam se může zdát samozřejmý. Období před odjezdem je však pro mnohé z nás plné horečných příprav. V takovém stavu není těžké zapomenout i na ty důležité věci. Absence jednoho z výše uvedených prvků může mít negativní dopad na celou cestu. Abyste si tedy ušetřili nepříjemná překvapení, doporučujeme si předem udělat seznam toho, co si vzít s sebou na dovolenou nebo na výlet do hotelu.

Poletíte letadlem? Pak by vás mohl zajímat náš článek Jak sbalit zavazadlo do letadla.