udržitelnost

Jak bude vypadat cestování po pandemii? Stane se trh cestovního ruchu ekologicky a sociálně odpovědnější? Novým trendem je eko turistika a udržitelnost.

Ekoturistika a udržitelnost

Ekoturistika je intimní objevování a poznávání jedinečných míst a lidí, jejich kultury, tradic a památek. To, co odlišuje cestování v ekologickém stylu, je respekt a citlivost k přírodě a krajině a také k potřebám lidí, kteří v navštívených místech žijí. Nová generace odpovědných turistů se vyznačuje specifickým typem chování ve vztahu k přírodnímu a kulturnímu prostředí, ekologickému uvědomění a sociální citlivosti. Preferují udržitelnost na svých cestách.

Unavení každodenním životem v hluku, shonu a znečištěném prostředí si stále více uvědomujeme nutnost čelit globální změně klimatu a nutnost chránit přírodu, jejíž zdroje se každým dnem nenávratně ztrácí. Spotřebitelé dnes požadují více individuální a autentický zážitek z cestování.

Jak bude vypadat udržitelnost v cestování?

V první řadě bychom se měli zaměřit na místní – vybrat si místní podniky, které zaměstnávají obyvatele a stimulují ekonomiku regionu na bázi fair trade. Je důležité podporovat malé podniky – od rodinných hotelů po cestovní kanceláře. Byly to mikropodniky, které spojily své síly, aby pomohly svým komunitám během pandemické krize.

Rezervujte přímo – pokud můžete, zaplaťte hotel, výlet a další aktivity přímo u poskytovatele služeb. To dává více peněz komunitám a ekonomikám, které je nejvíce potřebují. Oslavujme přírodu a dělejme rozhodnutí, která respektují a také chrání životní prostředí a udržitelnost. Nyní více než kdy jindy bychom měli chápat potřebu jemné rovnováhy v přírodě.

Udržitelnost: Dopřejte si odpočinek v přírodě

Navštivme ji nakonec schválně – odpočívejme vědomě, zažijme více a stanovme si pro každý výlet hlubší cíl. Udělejme každou volbu zodpovědně. Zaměřme se na kulturní výměnu, krásná místa a vzpomínky, které zůstanou na celý život. Odborníci také radí, abychom podporovali místa, která fungují udržitelným a odpovědným způsobem, země a regiony, které upřednostňují ochranu svých přírodních zdrojů a dědictví. Udržitelnost je důležitá ve všech oblastech života.

Koncept udržitelného cestovního ruchu

Udržitelný cestovní ruch, známý také jako odpovědný cestovní ruch, je součástí konceptu udržitelnosti a jeho cílem je minimalizovat negativní dopad cestovního ruchu na přírodní prostředí a místní kulturu a zároveň vytvářet pracovní příležitosti pro místní obyvatele. Je založena na snaze o rozvoj regionu a propagaci místních kulturních produktů, avšak s ohledem na respekt k přírodním zdrojům a sociokulturní autenticitu komunity.

Fenomén udržitelného cestovního ruchu je zvláště žádoucí v okrajových nebo marginalizovaných oblastech, kde se rostoucí poptávka po turistických službách promítá do vytváření nových pracovních míst a v důsledku toho i do zvyšování zaměstnanosti v místní komunitě. Svou polohou jsou tyto oblasti nejatraktivnější a mají největší potenciál pro rozvoj tohoto druhu cestovního ruchu.

Hlavní kritéria a principy udržitelnosti cestovního ruchu

Aby bylo možné porozumět udržitelnému cestovnímu ruchu a definovat minimální požadavky, kterých by si měl každý provozovatel v odvětví cestovního ruchu přát dosáhnout, byla vytvořena globální kritéria udržitelného cestovního ruchu:

  • efektivní plánování udržitelného rozvoje;
  • maximalizace socioekonomických přínosů pro místní komunity;
  • podpora místního kulturního dědictví;
  • snížení negativních vlivů na přírodní prostředí.

Cestovat v udržitelném duchu je možné i k moři. Podívejte se kam na dovolenou v únoru.