letiště

Informace o tom, jak se dostat na letiště, které vás zajímá, autem, taxíkem nebo veřejnou dopravou, naleznete na naší stránce letišť. Můžete se také podívat na mapu či do vyhledávače. Několik praktických rad najdete i v našem článku.

Jak se dostat na letiště?

Zkontrolujte polohu letiště

Před cestou si zjistěte, kde se nachází terminál odletu a příletu. Největší města mají několik letišť, takže se ujistěte, ze kterého přesně odlétáte a kam přilétáte. Nízkonákladové aerolinky většinou využívají vedlejší letiště, někdy i 100 km vzdálená od centra města. Vše si raději zjistěte předem, ať nejste před odletem na dovolenou nemile překvapeni.

Přečtěte si také: Co nesmí být v příručním zavazadle?

Jeďte na letiště včas

Odbavení obvykle začíná 2 hodiny před odletem a končí 40 minut před odletem – prosím, nemeškejte s odbavením, protože letecké společnosti mohou opozdilcům odepřít nástup do letadla. Chcete-li ušetřit čas a ušetřit si stání ve frontě při odbavení, použijte pokud možno online odbavení.

Vyberte si způsob dopravy

Většina velkých a středně velkých letišť nabízí velmi rozsáhlou infrastrukturu veřejné dopravy. Mnoho z nich má svá vlastní vlaková nádraží (např. Varšava, Paříž, Londýn, Barcelona atd.) nebo speciální vlaky jezdící do centra města. Téměř všechna pak mají navíc autobusové terminály, které obsluhují domácí dopravci.

Někdy se také můžete přepravit autobusy z městských sítí, jako je tomu například v Katovicích. Cestující mohou využít i taxi, které se většinou nachází hned u východu z terminálu. Na většině airportů si můžete půjčit auto.

Pozor! Pro cestující v první třídě mají někdy dopravci cestu na letiště a z letiště zahrnutou v ceně letenky.