MaltaMalta

Dovolená ve velkém stylu, v příjemné destinaci na jihu Evropy? Ale jistě, nabízí se třeba Mallorca, Sicílie, Kréta a Istrie, ale zamířit svou pozornost můžeme i tam, kde se psala dávná historie a kde má turistický ruch středomořského světa svou pomyslnou vlajkovou loď. Turistům se tady líbí bez ohledu na generaci. Užijí si totiž hodně zeleně, výstavní pláže, ale také místa, jimž kdysi vládla megalitická kultura. Co o ní vlastně víme? Příliš mnoho informací zubu času neodolalo, snad i proto jde o tak zajímavé téma nejen pro fanoušky školního dějepisu.

Na ostrově Gozo plyne čas pomaleji

Druhý největší ostrov aneb Gozo, místo, na němž je příroda tak rozmanitá, jak si jenom dokážete představit a kde si užíval života i velký hrdina antických bájí! Pomerančovníky, vinná réva, ale také tradiční způsob života, který se za generace příliš neměnil. Pokud chcete vidět klasický středomořský skanzen a vychutnat si atmosféru originálních trhů, stačí jen krátký výlet na vaší letní dovolené. Malta totiž rozhodně není jen o velkých plážích, resortech, které až bravurně zvládají letní nápor turistů. Kamenité nebo písčité? Záleží na vás, protože tato destinace má pro návštěvníky velmi bohatou nabídku. A nezapomeňte na to, že setměním nic nekončí, protože život opravdu začíná až po půlnoci!

Právě blízkost Sicílie je pro dějiny ostrova Gozo důležitá, první osadníci sem připluli právě odtud a položili skromné, ale současně velmi důležité základy pro dnešní hospodářskou prosperitu. Cestování po středomořských destinacích tedy může mít plno zajímavých odstínů. Mladí lidé, kteří mají rádi tanec a noční zábavu, se budou na Maltě cítit výborně. Nabízí se ale i prostor pro mladé rodiny s dětmi, které si chtějí užít bezpečné dovádění v mořských vlnách. Malta má také zajímavou historii, kterou poznáte i v metropoli Vallettě. Ta ostatně nese název po vítězi nad Osmany, legendou, která nikdy neupadne v zapomnění.