Bolt towerBolt tower

Přes svou mnohem bližší polohu východní část České republiky vždy prohrála se severozápadní částí. Ostrava má však také své kouzlo. Co vidět za jeden den v Ostravě?

Krajina Ostravy je mimořádně charakteristická – historické činžovní domy a kostelní věže pěkně kontrastují s komíny a červenými cihlami důlních budov a dělnických čtvrtí. A ještě dále jsou mírné hřebeny Beskyd.



Booking.com

#1 DOV – podívejte se do útrob vysoké pece

Dolní areál Vítkovice je místem, kde kdysi stávala huť, dnes se stal místem zábavy a kulturního života obyvatel Ostravy. V současné době je zde muzeum umění, vzdělávací centrum, kavárny, kongresy, letní kino a volejbalový turnaj.

Čtěte také: Co vidět za jeden den v Olomouci

S historií místa se můžete seznámit při více než hodinové a půl trvající prohlídce bývalé huti Hlubina, při které navštívíte vysokou pec č. 1 a projdete se po chodnících vedoucích na vrchol Bolt Tower. Tady musíme uznat, že z vrcholu Dolních Vítkovic a celé Ostravy je pořádná dávka adrenalinu, ale i příjemný výhled. Bolt Tower je moderní nástavba Vysoké pece, která vás v nejvyšším bodě zvedá do výšky 80 m nad zemí.

#2 Nová radnice – podívejte se na město z výšky

Novoměstská radnice, protože je skutečně nová. Starý si můžete prohlédnout i dnes, ale již neslouží své funkci a nyní je sídlem městského muzea. Nová radnice byla postavena proto, že ta první již nebyla v nejlepším technickém stavu a nebyla schopna „pojmout všechny záležitosti“ rostoucího města. Do užívání byla uvedena v roce 1930 a zaujme především svým modernistickým tvarem a ocelovou věží. Dnes můžete vstoupit na vyhlídkový ochoz této věže a podívat se na Ostravu, ale i okolí, z výšky 85,6 m. Sluší se dodat, že jde o největší radnici v celé České republice a její ocelová věž byla vyrobena ve zmíněné vítkovické huti.

#3 Slezskoostravský hrad – trocha historie

Pokud se chcete ponořit do ještě starší historie, určitě se vydejte na Slezskoostravský hrad. Jeho úkolem bylo mimo jiné střežit obchodníky cestující po jantarové stezce, která tudy vede. Od 13. století toho z ní zůstalo poměrně dost a zajímavější je spíše samotná budova s ​​obrannými zdmi, než expozice prezentovaná uvnitř. Nicméně se zde koná mnoho zajímavých kulurních akcí.

Za návštěvu stojí také ZOO v Ostravě-Michálkovicích nebo planetárium. Město, které je spojeno především s průmyslem, tak může díky své průmyslové minulosti zažít druhý život. Pozůstatky dolu a hutního komplexu se stávají ideálním jevištěm mnoha akcí, novým symbolem města a jeho charakteristickým rysem, přitahujícím četné turisty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *