olomoucolomouc

Olomouc je šesté největší město v České republice. Vlakem se do Olomouce dostanete velmi snadno – zastavují zde všechny vlaky z Českého Těšína a Bohumína jedoucí do Prahy. Nádraží v Olomouci bylo ještě před pár lety ohavnou budovou zcela mimo historické centrum, ale není to tak dávno, co prošlo rozsáhlou rekonstrukcí a vypadá slušně.

Olomouc: Centrum města

Z vlakového nádraží se do centra dostanete tramvají – pár zastávek nebo pěšky. Procházka na třídu Svobody trvá 10-12 minut, po dalších 7-8 minutách jsme na Horním náměstí. Pokud není horko a nespěcháme, je škoda utrácet peníze za jízdenku. Lidé, kteří chtějí cestovat po Olomouci, si mohou zakoupit 24hodinovou jízdenku – automaty na jízdenky jsou instalovány před vchodem do vlakového nádraží.

Olomouc, zdroj: Pixabay.com

Olomouc se může pochlubit krásným centrem města, které rozhodně stojí za doporučení. Samozřejmě hodně záleží na počasí, protože v šedých, deštivých dnech je docela těžké vidět krásu tohoto místa. Centrum není moc velké – na rychlou prohlídku stačí 3 hodiny, ale dá se strávit i celý den.

Booking.com

Nejkrásnějším místem v Olomouci je bezesporu Horní náměstí – rozhodně jeden z nejkrásnějších trhů v České republice. Průvodci zmiňují jako nejvýznamnější památku sloup Nejsvětější Trojice, ale líbit se vám bude i radnice.

Čtěte také: Brno- prohlídka. Nejkrásnější místa a atrakce

Horní náměstí

Z Horního náměstí se vydáte na Dolní náměstí, které sice není tak krásné jako Horní náměstí, ale je také fotogenické. Co přitahuje pozornost na oba trhy – fontány. Olomouc je městem kašen – v centru jsou mimo jiné Caesarova, Neptunova a Jupiterova kašna. Kašny byly budovány i v městských parcích. Z trhů vycházejí četné dlážděné uličky, některé úzké, jiné široké – všechny jsou malebné a za příznivého počasí vypadají na obrázcích krásně. Ulice jsou velkou výhodou centra Olomouce. Nejvýznamnější církevní památkou je katedrála sv. Václava s věžemi tyčícími se nad městem. Nejvyšší z nich má 101 metrů. Katedrála je otevřena každý den a vstup je zdarma. Bohužel věže nejsou přístupné turistům.

Olomouc, zdroj: Pixabay.com

V okolí centra stojí za vidění pozůstatky pevnosti, na okraji města pak za doporučení stojí zoologická zahrada. Olomouc doporučuji všem i na dvouhodinový výlet.

Olomouc – nejvýznamnější atrakce

Olomoucký hrad – název monumentálního areálu na Václavském kopci v centru města, kde uvidíme katedrálu sv. Václava, kaple sv. Anny, Arcidiecézní muzeum, kaple sv. Barbory ​​a Biskupský palác. Velmi pěkné místo, určitě doporučujeme toto místo v Olomouci navštívit.


Svatomořická věž – věž u kostela sv. Maurice, připomínající zvonici, přístupnou turistům za slunečného teplého počasí. Výška věže je 46 metrů.

Zoologická zahrada se nachází asi 5 kilometrů od Olomouce, v obci Svatý Kopeček. Opakovaně vychvalovaná na různých webech je velmi oblíbená zejména mezi rodinami s dětmi. Levné vstupné, bazilika také stojí za vidění.

Pokud byste přeci jen chtěli v Olomouci přespat, doporučujeme hotel Comfort Hotel Olomouc. Ubytování bylo příjemné, nedaleko centra.