V České republice najdete spoustu hradů a zámků. Od krásných po rozpadající se ruiny. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší české hrady, tedy takové, které musíte při cestování po České republice navštívit.

Hrad Karlštejn

Nejznámější český hrad byl postaven na příkaz Karla IV. v polovině 14. století. Stavba byla dokončena v roce 1365. Místo určené k uložení pokladů, korunovačních klenotů a cenných relikvií těší návštěvníky z celého světa. K prohlídce je k dispozici několik úrovní – Podámčí s kastelanií, Císařský palác s ložnicemi krále a jeho družinou, Mariánská věž a Vysoká věž. Za zmínku stojí také 80metrová studna, ze které se čerpala voda síla svalů – pomocí kola, kolem kterého se chodilo a kaple ve Vysoké věži.

Karlštejn je skvělou volbou pro jednodenní výlet z Prahy. Turistický nájezd komercializoval místo; Cestou z nádraží na hrad vzniklo mnoho možností stravování a muzeí, včetně Muzea opevnění, Muzea betlémů, Muzea uniforem, Muzea voskových figurín, Muzea hodin. Na okraji města byla zřízena zoologická zahrada.

Příjezd vlakem: Hrad je velmi snadno dostupný vlakem. Vlaky Praha – Beroun zastavují ve stanici Karlštejn. Doba jízdy je přibližně 45 minut. Z nádraží jsou to k hradu dva kilometry.

Hrad Karlštejn, zdroj: Pixabay.com

Čtěte také: Zero waste při cestování

Hrad Křivoklát

Hrad byl postaven na počátku 12. století na kopci mezi hustými lesy dnešních středních Čech jako sídlo vládnoucího rodu Přemyslovců. Sloužil také jako vězení – nejznámějším vězněm byl alchymista císař Rudolf II. Edward Kelley. Poničen požáry a několikrát renovován, poslední přestavby proběhly ve 20. století.

Objevil se v mnoha československých pohádkách. Mezi turisty jsou nejoblíbenější rytířský a královský sál, gotická kaple s původním zařízením, expozice gotických obrazů, knihovna a válcová věž s expozicí věnovanou myslivosti. Ve městě Křivoklát si také můžete prohlédnout soukromé Muzeum motocyklů a naučnou stezku Brdatka věnovanou místní flóře a fauně.

Příjezd vlakem: Vlakové nádraží Křivoklát se nachází v blízkosti hradu. Zastavují zde vlaky Beroun – Rakovník. Do Berouna se dostaneme vlaky z Prahy. V jeden den můžete navštívit dva hrady – Karlštejn a Křivoklát.

Křivoklát, zdroj: Pixabay.com

Hrad Bezděz

Hrad Bezděz je v České republice nazýván „králem hradů“, protože v průběhu staletí nebyl výrazně přestavován jako jiné české hrady a zachoval si svůj raně gotický ráz. Postaven v letech 1264-1278 na příkaz Přemysla Otakara II. Nachází se na kopci a vešel do dějin i díky tomu, že na hradě byl vězněn pozdější král Václav II. V roce 1642 hrad dobyli Švédové.

Dnes je hrad Bezděz velmi zachovalou zříceninou. Velká věž slouží jako rozhledna nad okolím. Očekávejte davy turistů během letní sezóny a víkendů.

Příjezd vlakem: Nádraží Bezděz se nachází 3 kilometry od hradu, ale kvůli prudkému stoupání to trvá déle než hodinu. Bezděz je vidět už z dálky, zastavují zde rychlíky z Kolína do České Lípy (a dále do Rumburka) a osobní vlaky z Rumburku a České Lípy do stanice Mladá Boleslav.

Hrad Bezděz, zdroj: Pixabay.com

Hrad Helfštýn

Majestátný hrad Helfštýn je rozsáhlá zřícenina tvrze z konce 13. nebo počátku 14. století z iniciativy Friduše z Linavy, podle některých zdrojů slezského šlechtice, podle jiných rytíře-loupežníka. Hrad byl mnohokrát obléhán, přestavován a prošel rukama mnoha majitelů. V roce 1763 byl opuštěn a dlouho chátral. Ve 20. století prošel řadou rekonstrukcí, které trvají dodnes.

Prohlídkové trasy jsou dvě – do obnovené části je potřeba dokoupit vstupenku. Největším lákadlem je sbírka uměleckého kovářství a v srpnu se na zámku každoročně koná umělecké kovářské sympozium, proto se mu říká „zámek kovářů“.

Příjezd vlakem: Hrad Helfštýn se nachází ve správním území města Týna nad Bečvou. Nejbližší vlaková zastávka je Lipník nad Bečvou, asi 6 kilometrů od hradu. Za vidění stojí i město Lipník nad Bečvou. Ve stanici zastavují mimo jiné osobní vlaky Bohumín – Přerov, jedoucí přes Ostravu.

Hrad Helfštýn, zdroj: Pixabay.com

Hrad Bouzov

Další z českých hradů, které se často objevují ve filmech a seriálech. Nachází se v Olomouckém kraji. Postaven byl na přelomu 13. a 14. století. Od konce 15. století byl v rukou Řádu německých rytířů. Za třicetileté války pevnost a vězení pro švédské válečné zajatce. Za svou dnešní podobu vděčí velké přestavbě v 19. století.

Hrad je plně vybaven; K vidění je vybavení ze soukromých sbírek arcivévody Eugeniusze Habsburského a ze sbírek Řádu německých rytířů. Nejvýznamnějším místem zámeckého areálu je novogotická kaple zdobená náhrobky řádových mistrů z let 1395-1515. Sbírka zbraní ve zbrojnici má velmi dobré ohlasy. Pro návštěvníky je připraveno několik tras; v suterénu hradu je speciální stezka pro děti „Draci a jejich zabijáci“.

Příjezd vlakem: Do Bouzova nejezdí žádné vlaky. Z nejbližších železničních stanic je nejsnazší přístup z Mohelnice (cca 13 km), odkud jezdí autobusy na Bouzov. Doba jízdy autobusem Mohelnice – Bouzov je cca 20-25 minut. Ve stanici Mohelnice zastavuje mnoho vlaků z Olomouce i z celé republiky. Problémem je přechod z vlakového nádraží na autobusové – jsou od sebe 3 kilometry.

Hrad Bouzov, zdroj: Pixabay.com