cestovánícestování

Prozradíme vám, bez čeho se s rodinou neobejdete při cestování. Také to, jaká chytrá řešení lze používat k tomu, aby byla vaše zavazadla lehčí a zabírala méně místa. Aby vaše dovolené ke změně klimatu nijak výrazně nepřispěly! Jak na cestování v duchu zero waste?

Přečtěte si také: Kam na dovolenou s dětmi mimo turistickou sezónu?

Plánování cestování

Začneme tím nejdůležitějším tématem: cestování způsobuje emise skleníkových plynů, a to není třeba popírat. Všichni jsme však lidé, chceme poznávat jiné kultury, navštěvovat krásná místa nebo ochutnat místní kuchyni a nemá cenu si za to nadávat. Při plánování dovolené se však můžeme rozhodovat lépe i hůře, proto pro vás mám několik tipů:

  • Před odjezdem se vždy ujistěte, že jste odpojili vše, co můžete. To nejen snižuje spotřebu energie, ale také zvyšuje bezpečnost!
  • Před odjezdem zkontrolujte, zda jste nespotřebovali nebo nerozdali všechny potraviny, které by se mezitím mohly zkazit, svým přátelům / rodině. Neplýtvejme jídlem!
  • Na cestu si vezměte svačiny – nikdy nevíte, co a kde na trase najdete a je mnohem lepší sníst oříšky než balíček chipsů. Zejména proto, že je můžete koupit bez plastu před odchodem v obchodech.
  • Máte-li takovou možnost, vybírejte ubytování šetrnější k životnímu prostředí. Tedy takové, které používá přírodní prací prostředky, spolupracuje s místními výrobci, má fotovoltaické panely nebo zcela rezignuje na jednorázový plast.

Pozor na cestování letadlem

Cestování letadlem nebo autem způsobuje negativní emise CO2 pro klima. Tento dopad můžeme vyvážit nákupem kompenzace oxidu uhličitého, tzn. uhlíkový offset. Peníze pak raději věnujte na iniciativy, které vedou ke snižování CO2 v atmosféře. Jako je například zalesňování, zachycování skleníkových plynů ze skládek, větrná energie a mnoho dalších.

Existuje mnoho společností a organizací, které nabízejí uhlíkové kompenzace. Všechny nám umožňují snadno vypočítat počet tun oxidu uhličitého vypuštěného během naší cesty. A tedy přesné množství peněz, které nyní musíme vynaložit na zelené projekty, aby byl zůstatek nula. Ale buďte opatrní! Ne všichni skutečně investují tyto peníze do iniciativ, které pomáhají klimatu – dobré hodnocení najdete na internetu.

Často lze také využít možnost offsetu, kterou nabízí přímo dopravce. Vyplatí se ověřit si, na jaké bázi je tento program postaven, než si za letenku trochu připlatíte. Místo letadla zvolte hromadnou dopravu jako je vlak nebo carsharing. Víme, že to zní složitě, draze a zdlouhavě, ale může to být zábavné dobrodružství. Také to rozhodně sníží dopad vaší cesty na životní prostředí!

Když musíte letět letadlem, rezervujte si přímé letenky. Šetří nejen palivo, ale často i peníze, nemluvě o drahocenném čase na dovolené! Místo papírových jízdenek zvolte elektronické jízdenky. Jsou přijímány jak v letadlech a vlacích i ve veřejné dopravě. Je to velmi jednoduchá změna a chrání naše lesy!

5 tipů na cestování v duchu zero waste

Balení na cesty

Prvním a hlavním pravidlem při plánování méně odpadových zavazadel je méně a lehčí balení. Pokuste se omezit svůj šatník a doplňky na minimum a vezměte si menší kufry nebo batohy. Nezapomeňte si ale vzít všechno potřebné oblečení či doplňky. Není horší situace, než když musíte koupit nové ručníky, kalhoty nebo boty jen proto, že ty předchozí zůstaly náhodou doma.

Stravování a cestování

Plánujete dlouhé výlety? Určitě si s sebou vezměte i voskové sáčky (skutečný must have). Skvěle nahradí potravinářskou fólii nebo alobal na balení chlebíčků nebo buchet. A zabalte ořechy, sušené ovoce a ořechy do lehkých, opakovaně použitelných sáčků, nejlépe vyrobených z bezpečného silikonu. Jsou ideální pro horskou turistiku! Samozřejmě nezapomínejte, že nakupujeme pravidelně i o svátcích a denně. Proto si vždy, když máte takovou příležitost, vzpomeňte na své oblíbené základní suroviny, jako jsou ovesné vločky, těstoviny nebo rýže. Šance, že je najdete bez plastu, je na většině míst téměř zázračná. Hodí se, když plánujete vařit vy sami i při cestování.

Žádná dovolená se samozřejmě neobejde bez ranního šálku kávy nebo čaje, takže by vám v kufru nikdy neměly chybět. Podobně s oblíbeným kořením – je lepší vzít si kousek z domova, než si na místě kupovat celý igelitový sáček.