lyže

Plánujete lyžovačku? Přemýšlíte, co si sbalit na lyžování na horách? Rádi vám s tím pomůžeme! Přemýšleli jsme, co by se při lyžařském zájezdu mohlo hodit a připravili kontrolní seznam potřebných věcí. Ať už jezdíte lyžovat pravidelně nebo je to váš první výlet, tento seznam vám jistě pomůže rychle a efektivně se sbalit.

Lyžování na horách – co si zabalit sebou?

Nejdůležitější ve vašem kufru na lyžování bude určitě správné lyžařské oblečení. Lyžařská bunda a lyžařské kalhoty jsou speciálně navržené technické oblečení, které vám poskytne pohodlí při lyžování a tepelný komfort. Fyzická aktivita na vzduchu za nepříznivých zimních povětrnostních podmínek vyžaduje větší pečlivost při výběru oblečení.

Existuje známé pravidlo nošení teplého oblečení. Druhou vrstvou bude vhodně zvolený rolák nebo mikina a třetí vrstvou bude termoaktivní spodní prádlo: pánské, dámské nebo dětské, díky kterému se vaše tělo nebude zahřívat při sjezdu ani nechladit při odpočinku nebo při jízdě na vleku či lanovce. Navíc se také vyplatí vzít si s sebou pohodlný softshell.

Co si dále sbalit na lyžování?

Do kufru si nezapomeňte na přibalit pár párů lyžařských ponožek a lyžařských rukavic. Pro lyžování na sjezdovce i mimo sjezdovky je nezbytná přilba a lyžařské brýle nebo přilba se zabudovaným sklem. V mnoha zemích je helma na sjezdovkách povinná, ale i když není, mějte ji při lyžování vždy na hlavě – může vám zachránit život i zdraví. Při nákupu helmy vždy pečlivě měřte.

Budete také jistě potřebovat čepici, šálu a sluneční brýle. Ty ochrání vaše oči před škodlivými účinky UV paprsků, které jsou v zimě ještě intenzivnější než v létě, protože se odrážejí i na sněhu.

Lyžařské vybavení – vzít si vlastní nebo si ho půjčit?

Pokud se chystáte na první lyžovačku, můžete zvážit zapůjčení lyžařského vybavení. Můžete to udělat na místě – ověřte si, zda je to možné, a nejlépe si vybavení zarezervujte před odjezdem. Pokud jezdíte na hory pravidelně, rozhodně se nevyplácí nemít vlastní vybavení, pořiďte si lyžařský set. Díky tomu si můžete být jisti, že tyto lyže jsou bez nehod, s připravenými skluznicemi a přizpůsobené vašim dovednostem a výšce.

Přečtěte si také: Kam na lyže s dětmi

U lyžařských bot je situace jiná. I když se teprve učíte lyžování, vyplatí se pořídit si vybavení, které vám hned sedne. Správně zvolené lyžařské boty vám umožní vyhnout se zbytečným oděrkám, bolestem při lyžování a neodradí vás tak od další cesty. Lyžařům, kteří jezdí v zimě pravidelně lyžovat, to vysvětlovat nemusíme. Když se rozhodnete vzít si lyžařské vybavení v zavazadle, nezapomeňte ho během přepravy řádně zajistit. Sbalte lyže do tašky, boty pak do speciálního batohu nebo tašky, díky které ochráníte vybavení před oděrkami a poškozením.

Co ještě se může hodit při lyžování?

Náš seznam lyžařského zboží je téměř kompletní – to nejdůležitější je již zabaleno, ale stále existuje mnoho doplňků, které můžete potřebovat, když vyrazíte na hory:

  • ohřívače rukou a nohou;
  • – návleky na lyžařské boty;
  • – sušák na boty;
  • – lyžařský tuk;
  • – prací prostředek na lyžařské oblečení;
  • – láhev s termální vodou;
  • – kukla, šátek nebo maska.

Všechny tyto drobnosti jsou při lyžování nesmírně užitečné a umožní vám naplno si užít každý den strávený na sjezdovce. Po dni bláznění na lyžích se ujistěte, že jste připraveni na další den plný vzrušení a pamatujte na to při plánování, co si vzít na lyže.