lyžařské helmy

Lyžařská helma je nepostradatelným prvkem při lyžování pro děti i dospělé. Při výběru správné lyžařské helmy se v první řadě díváme na její vzhled a design. Ano, je to důležité, ale ne tolik jako správná velikost a funkčnost. Proto je dobré začít velikostí.

Důležitá je velikost lyžařské helmy

Při výběru velikosti lyžařské helmy byste si měli změřit (nejlépe svinovacím metrem) obvod hlavy těsně nad linií obočí v jejím nejširším místě. Výsledek přizpůsobte dané helmě v tomto rozsahu a vyzkoušejte si ji – každý výrobce má své tabulky velikostí!

I přes velikost v centimetrech má každá lyžařská helma jiný tvar skořepiny, proto je důležité abyste si vybrali takovou, která nebude nikde škrtit. Přilba by měla pohodlně sedět bez nepohodlí, ale také by neměla být příliš volná. Přilba nesmí padat přes oči ani přes zadní část hlavy. K ještě lepšímu usazení napomáhá nastavení knoflíkem na zadní straně helmy (ne každý model má takovou úpravu) a pásek upevněný pod bradou, který by měl být individuálně nastavitelný.

Přečtěte si také: Co si sbalit na lyžování?

Velikost helmy pro dítě

Při nákupu lyžařské helmy pro 2leté, 3leté nebo 4leté dítě platí stejná pravidla jako při výběru ochrany hlavy pro dospělého. Přilba musí pevně sedět. Nenasazujte dítěti helmu na čepici – na sjezdovkách běžný jev. Rovněž nekupujte příliš velkou přilbu, aby dítěti déle vydržela. To je vážná chyba, která může skončit tragicky. Naštěstí výrobci mysleli na řešení tohoto problému. Výrobci dětské přilby vybavují speciálním nastavovacím systémem, který umožňuje dokonalé přizpůsobení obvodu hlavy. V obchodech je nejrozšířenější systém BOA 360o. Pomocí regulátoru (obvykle knoflík umístěný na zadní straně pod stříškou) můžeme zmenšit nebo zvětšit velikost přilby podle potřeby. Díky tomu může dítě helmu používat déle a zároveň bude vždy perfektně sedět.

Konstrukce lyžařské helmy

Lyžařská helma se v podstatě skládá ze dvou vrstev – tvrdé vnější skořepiny a měkčí vnitřní vrstvy, která pohlcuje energii nárazů. Existují dvě technologie pro stavbu přileb: ve formě a hardshell. V první jsou obě vrstvy navzájem těsně spojeny. To se provádí vstřikováním nebo svařováním pěny EPS (pěnový polystyren). Výsledkem je velmi lehká přilba, ve které není prostor pro vytváření důmyslných ventilačních systémů. Obvykle jsou však in-mold konstrukce cenově výhodnější. Helmy vyráběné technologií hardshell mají zase vnější skořepinu z karbonu (částečně vyztuženého kevlarem) nebo ABS plastu, tedy kopolymeru akrylonitril-butadien-styren. Vnitřní vrstva je vyrobena z EPS pěny. Použitím dvou různých vzájemně propojených vrstev vzniká místo, kam lze integrovat účinný ventilační systém. Hardshell helmy však mají větší váhu.

V čem se liší pánské, dámské a dětské přilby?

Konstrukčně jsou lyžařské helmy pro muže, ženy i děti stejné. Kromě velikosti a designu, samozřejmě. U dětských přileb se častěji než u jiných modelů můžete setkat s nastavovacím systémem, který vám umožní dokonale přizpůsobit velikost přilby obvodu hlavy. U dámských přileb je také vzadu střih na vlasy svázané do culíku.

Pánské lyžařské helmy
Jsou dostupné ve velikostech od 56 do 64 cm

Dámské lyžařské helmy
Jsou dostupné ve velikostech od 54 do 58 cm

Dětské lyžařské helmy
Jsou dostupné ve velikostech od 49 do 56 cm