eko cestování zero wastezero waste

Naučte se pár chytrých triků, které zabrání tomu, aby vaše cesty přispívaly ke znečištění planety. Přínášíme vám 8 tipů na cestování v duchu zero waste.

Životní styl

Životní styl zero waste je primárně spojen s každým dnem vědomějším výběrem a touhou měnit prostředí k lepšímu. Každý z nás by měl zvolit cestování, při kterém bychom měli stejně tak pečovat o životní prostředí. Jak snížit produkovaný odpad, jaký dopravní prostředek zvolit nejlépe a jak zvládnout cestu udělat zároveň něco dobrého pro životní prostředí?

Přečtěte si také: Udržitelnost a cestování

Tipy na cestování v duchu zero waste

1. Alternativy k létání letadlem

V době levných letenek nás neustále lákají nabídky strávit víkend v jiné části Evropy, nebo týden na druhém konci světa. A i když je schopnost rychle se přestěhovat na úplně jiné místo jednou z nejúžasnějších příležitostí současnosti, přemýšlejte o strašlivých dopadech uhlíkové stopy. A ty jsou obrovské. Ekvivalent jednoho mezikontinentálního letu přirovnejte k uhlíkové stopě ročního ježdění. Létání se úplně nevyhnete, ale omezte létání na krátké vzdálenosti. Když je to možné, zvolte si jiné možnosti dopravy, zejména železnici, která je nejzelenější a do vzdálené destinace si zkraťte trasu přímým letem.

2. Láhev vody

Už se to může zdát samozřejmé, ale mnozí na to stále zapomínají. Jedním z nejjednodušších receptů, jak omezit plýtvání, je že se zásobíte opakovaně použitelnou lahví. Přejdete na pití převážně kohoutkové vody. V poslední době je na trhu stále více různých modelů lahví, takže si můžete vybrat. Některé filtrují vodu automaticky, jiné udržují dlouho konstantní teplotu a vypadají jako módní vychytávka. Láhev vlastní na cestách řeší i problém žízně na letišti a během letu – stačí ji po průchodu bezpečnostní kontrolou doplnit vodou.

Co si vzít sebou při cestování ve stylu zero waste?

3. Sada vlastních příborů

Při cestách po rozvojových zemích není neobvyklé, že se nám při pohledu na množství odpadků povalujících se na pláži nebo v lesích rozbuší srdce. Mnohé z oblíbených turistických destinací jsou známé svým skvělým pouličním jídlem. Pouliční jídlo se bohužel hodí především na odpad – jde především o jednorázové talíře, příbory, kelímky, brčka a ubrousky. Téměř vše dokážeme nahradit vlastním vybavením ve stylu zero waste. Vyžaduje to důslednost a pozornost, ale stojí to za námahu. Vlastní sadu příborů využijte i při jídlech v letadlech, se kterými je vždy spojeno velké množství odpadu. V tomto případě nejlépe poslouží skládací silikonové kelímky, příbory nebo opakovaně použitelný ubrousek.

4. Ekologická kosmetika

Miniaturní kosmetika vyrobená s ohledem na cestování je pohodlnou možností, ale její jednorázové použití přispívá ke zbytečné produkci odpadu. Lahvičky na šampon nebo prací gel lze mnohokrát znovu naplnit nebo, pokud to není možné, mít obaly určené k opětovnému použití. Plastový kartáček můžete vyměnit za bambusový, dát zase kostku mýdla a třeba se zkusit spřátelit se šamponem ve stejné, nebalené podobě. Zero waste nabízí mnoho možností.

5. Nádoby na potraviny

Jsou užitečné zejména při cestování, protože mohou nahradit igelitové tašky, nákup oliv, sýra nebo ořechů na místních trzích. Hodí se i při delších cestách, kdy si vaříme hlavně sami. Nádoby na potraviny jsou dalším skvělým tipem pro cestování v duchu zero waste.

Jak cestujete vy v duchu zero waste?