Dovolená v Polsku je v poslední době velmi populární, souvisí to do značné míry s převládající situací a omezeními souvisejícími se vstupem do mnoha zemí v Evropě i ve světě. Právě dovolená v Polsku může poskytnout neméně atrakcí než jiné zahraniční cesty.

Pobyt u Baltského moře v Západním Pomořansku

Rozkládá se v délce asi 150–160 km od ostrova Uznam na západě po Koszalin na východě. Jedním z nejnavštěvovanějších míst je Świnoujście (Svinoústí). Nachází se v úžině Świna, oddělující ostrovy Uznam a Wolin, město je nejvzdálenějším severozápadním městem v Polsku. Podívejte se, jaké turistické atrakce a památky ve městě Świnoujście a okolí stojí za to obzvlášť vidět. Międzyzdroje, ležící na ostrově Wolin, je také velmi oblíbený mezi turisty, kteří si vybírají dovolenou v této zemi.

Obě místa patří mezi nejoblíbenější letoviska na celém pobřeží a nabízejí mnoho atrakcí pro dospělé i děti. Jsou také skvělým výchozím bodem pro poznávání Wolinského národního parku a ještě o kousek dál – do Štětínské laguny nebo do Štětína samotného. V této části pobřeží se nachází i mnoho dalších vyhlášených letovisek, např. Dziwnów, Dziwnówek, Pobierowo, Rewal, nebo Mrzeżyno a Dźwirzyno. Při pobytu zde rozhodně stojí za to navštívit Kołobrzeg a Koszalin.

Čtěte také: Polsko

Dovolená v Polsku na Mazurách a kouzla země polských jezer

Země Velkých Mazurských jezer se již léta těší neměnné oblibě mezi turisty, kteří se rozhodnou odpočívat v Polsku. Jedním z nejnavštěvovanějších míst jsou Mikołajki. Město ležící mezi jezery Tałty a Mikołajskie láká turisty především svými přírodními hodnotami – v okolí je mnoho turistických, cyklistických a samozřejmě vodních tras, které umožňují poznat přírodu této části Polsko.

Velmi oblíbené je také Mrągowo, které se nachází u jezera Czos a je známé svým každoročním piknikem. Obě města jsou skvělou základnou pro objevování okolních zajímavostí a dovolenou v Polsku.

Zde je třeba zmínit například Giżycko, nádherně položené město mezi jezery Kisajno a Niegocin, známé svým jachtingem, a pevnost Boyen, starou pruskou pevnost, střežící kdysi strategickou cestu mezi oběma jezery. V okolí stojí za to navštívit i dvě města známá svými germánskými hrady – Ryn a Kętrzyn. V okolí města Gierłoż se za druhé světové války nacházelo slavné Vlčí doupě, sídlo Adolfa Hitlera, jehož pozůstatky lze dnes navštívit.

Dovolená v polských horách – Slezské Beskydy

Jde o nejzápadnější pohoří Beskyd, potažmo polské části Karpat, které je mezi turisty často podceňováno. Zcela neprávem – je zde mnoho zajímavých míst a velké množství turistických tras různé obtížnosti, kde si lze užít dovolenou v Polsku.

Waršava. Zdroj: pixabay.com

Szczyrk je jedním z hlavních měst tohoto regionu. Leží na úpatí Skrzyczne, nejvyšší nadmořské výšky celých Slezských Beskyd (1257 m n. m.). Na vrchol vede několik tras, odkud se otevírá majestátní výhled nejen na Szczyrk, ale také na nedaleké Żywieckie jezero. Na vrchol se dá vyjet i sedačkovou lanovkou.

Salmopolským průsmykem se Szczyrk spojuje s Vislou, druhým nejvýznamnějším městem v oblasti, které je kulturně velmi zajímavé. Vlivem historických vlivů je obýván především protestantským lidem. Je to také rodné město Adama Małysze, našeho vynikajícího skokana na lyžích. V jedné ze čtvrtí Visly – Malinka je po něm pojmenovaný skokanský můstek, jeden ze dvou polských, kde se hrají závody Světového poháru v této disciplíně.
Visla sousedí s Ustrońem, nejvýznamnějším sanatoriem v této části Polska, a Brennou, dalším rekreačním střediskem Slezských Beskyd.

V okolí jsou také zajímavá města, jako je Skoczów, Bielsko-Biała a Cieszyn, hlavní město bývalého Těšínského vévodství. Sluší se dodat, že Slezské Beskydy sousedí také s Beskidem Żywiecki, kde jsou kromě hlavního města polského piva taková místa jako Koniaków, proslulý krajkářskými výrobky, Milówka, Węgierska Górka nebo Zwardoń a Korbielów.