polsko

I přes důsledná omezení souvisejících s koronavirem lze předpokládat, že většina lidí letošní dovolenou stráví v zahraničí, například v Polsku. Objevte Polsko, zemi plnou hradů a zámků a kouzelných míst.

Polsko je nádherná země

Jako inspiraci pro to co navštívit v Polsku, tedy pro vaše „velké polské prázdniny“ uvádíme pár vybraných zajímavostí z polských vojvodství. Sice většinou nezáří v žebříčcích oblíbenosti, ale rozhodně stojí za to je poznat, tím spíš, že zde s největší pravděpodobností nepotkáte davy lidí jako v Krupówkách nebo v Sopotech. Polsko nabízí mnoho krásných míst.

Přehrada a elektrárna na řece Kwisa

Nejstarší přehrada v Polsku se nachází na řece Kwisa v Leśně. Přehrada postavená v letech 1901-1905 dělníky převážně z Rakouska-Uherska a Itálie, je 45 m vysoká a 130 m dlouhá. Přehrazuje vody Kwisy a vytváří jezero Leśniańskie. V letech 1905-1907 byla na úpatí přehrady postavena vodní elektrárna. Dnes je to nejstarší profesionální vodní elektrárna v Polsku. Do dnešních dnů je zachováno původní vybavení strojovny a unikátní hydrotechnické řešení vodojemu a výpustných zařízení.

Arboretum Wojsławice v Niemcza

V Dolním Slezsku uvidíte největší sbírku denivek v Evropě! Najdete zde také nejbohatší sbírku rododendronů a azalek v Polsku. Arboretum Wojsławice v Niemcza – Botanická zahrada univerzity ve Vratislavi je místem, které by měl každý milovník přírody navštívit od dubna do listopadu. Celá zahrada se rozkládá na ploše 62 ha a celkový počet různých druhů a odrůd rostlin zde nalezených přesahuje 14 000 kusů.

Laguna Koronowski a Koronowo

Laguna je umělé jezero vzniklé přehrazením vod Brdy přehradou v Pieczysce. Malebná vodní nádrž s rozmanitým pobřežím a rozvinutou turistickou základnou, obklopená lesy, je dokonalým místem pro jachtaře, rybáře, houbaře a ty, kteří hledají klid. V nedalekém Koronowu stojí za to vidět tržiště, gotický kostel Svatého Ondřeje a cisterciácký areál s bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a také historický most bývalé úzkokolejky považované za nejvýše položený přechod tohoto typu v Evropě. Polsko nabízí mnoho malebných míst.

Kam vyrazit už víte, ale víte jak si vybrat dobrý hotel?