ferraty

Na Slovensku, v městečku Skalka pri Kremnici, nedávno vyvěsili visutý most, který se má stát dalším turistickým hitem u našich sousedů. Toto místo je určeno pro lidi se silnými nervy. Visí nad útesy ve výšce 30 metrů a jeho délka je asi 80 metrů. Most je velmi úzký, takže míjet jeden druhého je téměř nemožné. Pokud nemáte vlastní vybavení, lze si jej zapůjčit ve Skiareálu Skalka arena nebo v okolních barech. K průchodu budete potřebovat postroj a lana. Vyplatí se myslet i na pojištění.

Via ferrata Skalka pri Kremnici

Název lokality Via ferrata Skalka Kremnica pochází od vrchu Skalka, který se nachází nedaleko slovenské Kremnice. Hlavním lákadlem regionu jsou četné sjezdovky a také velké sportovní a rekreační středisko nabízející atrakce pro příznivce mnoha sportovních disciplín. Již několik let jsou na skalách pod vrcholem k dispozici i ferratové cesty.

V současné době jsou na Skalce dvě skupiny cest: již nějakou dobu existující ferraty se souhrnným názvem Komin a Via Ferratový Svet, otevřená v roce 2020. Obě místa jsou zdarma a nabízejí 3-4 hodiny zábavy. Obtížnost na trasách se zde velmi liší. Ty nejjednodušší mají ohodnocení A – nejnižší možné a dostupné téměř každému fyzicky zdatnému člověku beze strachu z výšek. Horní hranice dosahuje písmene F, což znamená extrémně obtížnou cestu a určenou pouze pro osoby se značnými lezeckými zkušenostmi.

Auto můžete nechat v obci Skalka v blízkosti Skiareálu Skalka arena. K visutému mostu je odtud několik set metrů. Parkoviště je dostatečné a zdarma a v blízkosti vede značená turistická stezka.

Dbejte na bezpečnost

Abyste mohli via ferraty bezpečně procházet, musíte mít odpovídající bezpečnostní vybavení. Skládá se z postroje, lana s tlumičem a přilby. Na obtížnějších trasách se také vyplatí mít pevné lano, které vám umožní zavěsit se na jistící lano a odpočinout si ruce. Pokud jde o obuv, stačí pohodlná turistická obuv s přilnavou podrážkou, co si vzít na treking najdete v našem článku. Pokud nemáte vlastní vybavení (postroj, lano, helma), můžete si jej zapůjčit na místě, kde jsou minimálně 3 zařízení nabízející tento typ služby. Cena je 10 eur za noc.

Středisko Via ferrata Skalka Kremnica nabízí mnoho parkovacích míst (pravděpodobně i několik stovek aut). Za parkování zaplatíte 4 eura, i když samotná procedura je trochu těžkopádná. Jízdenku si můžete koupit zasláním SMS na příslušné číslo, ale tento systém nefunguje pro české mobilní sítě. Alternativou je zakoupení papírové jízdenky v některém ze středisek uvedených na ceduli u parkoviště, i když tato možnost je dostupná pouze v jejich otevírací době.

Až se vydáte na slovenské via ferraty, pamatujte na pojištění. Bez něj bude muset veškeré náklady na případnou záchrannou akci nést poškozený.