treking

„Slovo trekking pochází ze slova trek používaného na jihu Afriky, což znamená cestu Búrů při dobývání nových zemí. V cestovním ruchu začal treking označovat pěší turistiku v nepálských a indických Himalájích,“ píše Jerzy Samusik ve své knize z roku 1987 „Around Annapurna“. Co si vzít sebou na treking?

Vztahuje se treking pouze na turistiku v horách?

Pro většinu lidí je slovo treking spojeno s turistikou v horách. Svým způsobem mají v úzkém slova smyslu pravdu. Pravdou je, že trekking lze rozdělit na: horský, tropický, poušť, ledovec, bažiny, sopky atd. Je jen na vás, na jaký treking se vypravíte.

Hotový seznam – co si vzít na treking?

Nejdůležitější součástí vybavení na treking je mít zdravý rozum. Vidíte-li zurčící horskou řeku, neprobírejte se přes ni násilím, jen se zamyslete, zda dál není užší koryto. Pozorujte, analyzujte a treking bude bezpečnější a zábavnější.

Pomůcky pro rozdělávání ohně

Oheň je důležitý problém. Pomůže vás zahřát, vystrašit zvířata, pomůže vám sušit prádlo, v noci vám svítí a hlavně si na něm připravíte teplé jídlo. Neberte si obyčejné zápalky, protože rády a snadno zmoknou. Praktičtější bude, když si vezmete plynový nebo troudový zapalovač. Pokud zapomenete na vše ostatní, doporučuji vám, abyste se naučili metodu rozdělávání ohně zvanou: ohnivý oblouk.

Powerbanku

Dnešní svět je založen na elektronice. Vyplatí se proto mít s sebou na treking powerbanku. Osobně používáme – Mi 20000 mAh Power Banku, která má obrovskou kapacitu. Analyzujte své potřeby a pokud se chystáte na 2denní trek, pravděpodobně nebudete muset nosit příliš velký model. Vyplatí se ji vložit do igelitového sáčku a zavázat. Během deště máte jistotu, že se do USB zásuvek nedostane voda a vlhkost.

Zdroj světla

Nákup čelovky je perfektním řešením pro trekking nebo jiné cesty. Nasadíte si ji na hlavu a máte volné ruce, což se vám může při chůzi po nerovném terénu ukázat jako nenahraditelné řešení. Za pozornost stojí svítilny s baterií, kterou lze nabíjet přes USB. Považuji to za ideální řešení.

Pokrývku hlavy

Při výběru treku počítejte s tím, že budete vystaveni slunci několik až několik hodin. Po prvním dni bez kšiltovky, klobouku nebo čepice můžete dostat úpal. Navíc například kšiltovka chrání oči (vrhá na ně stín).

Nádobu na vodu

Vysoká fyzická námaha je spojena se zvýšenou potřebou vody v těle. Vezměte si s sebou vak na vodu, láhev atd. do vody k vyplnění mezer za pochodu, např. z horské bystřiny. V tvrdších podmínkách se bude hodit vodní filtr.

Stan a spacák

Dobrý treking je ten, kde se relativně dobře vyspíte. Únava může vést ke snížení pozornosti nebo poklesu energie na cestě. Nepíšu o takových věcech, jako je stan, spacák, karimatka atd. Pokud plánujete trek v terénu, určitě toto vybavení vybírejte tak, aby bylo lehké a praktické, tedy péřový spacák, ultralehký stan, možná nafukovací lehká karimatka.

Pokud cestujete často a rádi, mohou se vám hodit i naše rady co si vzít sebou na dovolenou.