krkonošekrkonoše

Turistika je čím dál tím oblíbenější kratochvílí. V Česku, Evropě i ve světě jsou hory, které jsou tak krásné, že se na ně při pohledu doslova tají dech. Chtěli byste se na ně postavit? Cítíte nekonečný prostor mezi nebem a zemí? Prozradíme vám, jak si tento sen bezpečně splnit. Pokud jste začínající turista, jste na správném místě! Poradíme vám, co si vzít na hory sebou.

Vysokohorská turistika – dbejte na své zdraví

Pokud jste gaučový povaleč a pohyb vám dělá pořádný problém, postarejte se před prvním výletem do hor o svou kondici. Jeďte do práce na kole, jděte na dlouhou procházku, vystupte z autobusu o dvě zastávky dříve nebo si jděte zaběhat. Hory nejsou jednoduché a pro slabé není místo. Rychle ověřují dovednosti a sílu. Pot stékající z čela, únava, bolavé svaly, kameny či bláto, horko linoucí se z nebe nebo naopak – déšť, vítr a dokonce i sníh jsou nepostradatelným prvkem každé horské túry. Je potřeba se s těmito jevy vyrovnat.

Čtěte také: Jaké jsou nejnovější trendy v cestování?

Důkladně si naplánujte trasu

Letní i zimní turistika, zejména ve vysokých horách není žádná legrace. Každý výlet do hor, i ten nejjednodušší, by měl zahrnovat pečlivé plánování trasy. Před cestou do hor se vždy seznamte s obtížností, délkou a plánovaným časem absolvování dané trasy (celá trasa v obou směrech!). Změřte své cíle. Hledejte trasy šité na míru vašim schopnostem a pamatujte, že technická obtížnost není všechno. Pokud nejste v dobré kondici, neplánujte dlouhé túry po stezkách s velkým převýšením (více než 1000 m). Dosažení vrcholu je jen polovina úspěchu, protože stále musíte slézt dolů. Pokud máte slabé nohy, může být sestup docela náročný.

Věnujte pozornost tomu, zda cestou nenarazíte na další překážky v podobě velkých kamenů, řetězů, žebříků nebo ledu. Zvažte odpočinek nebo přenocování v úkrytu. Velmi důležitou roli při plánování horských túr hraje také roční období. Na podzim a v zimě se vyplatí vyrazit brzy ráno, protože na horách se rychle stmívá. Chodit zpět potmě v hustém lese není nic příjemného. Pamatujte, že jednotlivé barvy stezek neoznačují jejich obtížnost. Turistika má různá úskalí.

Sledujte aktuální předpověď počasí

Před každým výletem do hor si ověřte aktuální předpověď počasí. Díky tomu se budete moci na expedici řádně připravit. Získáte tak cenné informace o tom, jak se oblékat a co si sbalit do batohu. Pokud předpověď počasí předpovídá bouřky, lijáky, hustou mlhu nebo husté sněžení, trekking vynechejte. I drobný déšť nebo mlha vás nejen připraví o krásné výhledy, ale značně znesnadní orientaci a časem vám navlhne oblečení, což vede k prochladnutí a vyčerpání organismu. Déšť také zvyšuje riziko uklouznutí a pádu. Musíte také vědět, že i v létě je na některých horských stezkách sníh a sněžení není v tomto ročním období na horách nic neobvyklého.

Počasí miluje hrátky a změny v horách jako v kaleidoskopu. Na vrcholcích bývá mnohem chladněji než v údolích a větry dokážou občas řezat až na kost. Cestu však může znepříjemnit i krásné slunečné počasí a horko linoucí se z nebe. Během intenzivního fyzického cvičení nebo výkonu jako je vysokohorská turistika se naše tělesná teplota zvyšuje, což může mít za následek slabost nebo dokonce mdloby. Pamatujte na to!

Turistika: informujte své blízké o své výpravě

Před každým výletem do hor informujte své nejbližší přátele, vybrané přátele nebo recepci hotelu, kde jste ubytováni, o vaší turistické trase a plánovaném čase návratu. Mnoho lidí tento bod příručky „Hory pro začátečníky“ podceňuje. Vězte však, že je to nesmírně důležité. Zanechané informace mohou výrazně zkrátit čas potřebný k poskytnutí případné pomoci a mnohdy i k záchraně života. Nezapomeňte po návratu z trasy nahlásit svůj bezpečný návrat. Nemusíme ani říkat, že je důležité mít u sebe plně nabitý mobilní telefon, je vhodné si do telefonu nainstalovat aplikaci Záchranka.

Myslete na pořádné boty a ponožky

Je až neuvěřitelné, kolik lidí podceňuje správné obutí. Čas od času můžete vidět, jak si rodina vykračuje na Sněžku v žabkách, balerínách či obyčejných keckách. Pamatujte – než vyrazíte do hor, kupte si vhodné boty (a nemyslíme tenisky nebo sneakersy!). Nemusíte za ně hned utratit majlant, protože na trhu je spousta stacionárních i internetových obchodů nabízejících různé modely bot určených pro horské výlety nebo off-road trekking. Ujistěte se, že jsou pohodlné, šněrovací, mají pevnou protiskluzovou podrážku, nejlépe chrání kotník a jsou voděodolné. Boty jsou nejdůležitějším prvkem oblečení na horách. Turistika v pevných botách je základ!

Klidně se vyhněte nákupu termoprádla a módních trekových kalhot, ale nezanedbávejte vhodnou obuv. Je také velmi důležité je včas oddělit. Nikdy, nikdy nenoste na trail nové, nenošené boty, protože v 90 % případů skončíte s bolestivými oděrkami a puchýři. Zpočátku se to může zdát úsměvné, ale ponožky na horách hrají stejně důležitou roli jako boty. Ponožky nošené k trekové obuvi by měly být vyšší a o něco silnější. Mají poskytovat dodatečné odpružení a ochranu proti oděrkám, ale také odvádět vlhkost vznikající při cvičení na vnější stranu boty a regulovat teplotu uvnitř. Aby k tomu došlo, musí být ponožky do hor vyrobeny z vhodných materiálů, například syntetických vláken nebo merino vlny – na zimu.

Oblečení vrstvěte

Co nosit na hory? To je asi dilema každého začínajícího turisty. Oblečení na turistiku nemusí být drahé. Musí být pohodlné, rychleschnoucí/odolné proti větru a hlavně vás neomezovat v pohybu. Na výlety do hor se vždy oblékejte ve vrstvách, tedy ve vrstvách. Můžete se kdykoli snadno svléknout, abyste se nepřehřáli, nebo se obléknout, abyste neprochladli nebo nepřechladili tělo.

Zvolte tyto kousky:

  • Nepromokavá a/nebo větruodolná bunda (nebo pláštěnka) je vedle bot tím nejdůležitějším kusem oblečení na horách v každém ročním období!
  • Fleece nebo softshell – chrání před chladem. Jsou také užitečné v létě (v časných ranních hodinách, na průsmycích, nahoře)
  • Trekingové kalhoty – poskytují pohodlí, jsou odolné a rychleschnoucí. Ideální jsou ty, jejichž nohy se dají roztáhnout od sebe a udělat z nich krátké šortky. Pokud se chystáte na hory v kraťasech, nezapomeňte si do batohu přibalit dlouhé kalhoty!
  • Termoaktivní oblečení nebo spodní prádlo – tedy trička s dlouhým a krátkým rukávem, dlouhé kalhoty, boxerky, podprsenky, dámské topy atd. vyrobené z materiálu, který pomáhá odvádět pot od těla. Bohužel bavlněná trička po propocení těžknou a velmi dlouho na těle schnou. Pokud jste doposud používali bavlnu, po prvním použití termooblečení pocítíte dramatický rozdíl. Toto oblečení však musí být kvalitní.
  • Pokrývka hlavy – v létě – baseballová čepice na ochranu před sluncem. Na jaře, na podzim a v zimě – čepice, která chrání před větrem a chladem
  • Rukavice – rukavice se hodí v létě při turistice do vysokých hor a na stezkách se zábradlím a řetězy.