Lidé budou cestovat nalehko a chtějí to zažít virtuálně, než si cestu zarezervují. To jsou dva z několika trendů v cestovním ruchu, které v příštích letech přijdou nebo posílí.

Nejnovější trendy v cestování

Amadeus, jeden ze tří globálních rezervačních systémů používaných v cestovním ruchu, zveřejnil zprávu „Amadeus 2023 Travel Trends“, která představuje nejdůležitější trendy, které se v příštím roce objeví na trhu cestovního ruchu. Na první místo klade technologickou revoluci. Dříve se o vlivu technologií na cestování mluvilo v souvislosti s fyzickými řešeními, například stále většími a rychlejšími dopravními prostředky.

Dalším trendem je využívání biometrických údajů. Vzhledem k tomu, že cestující již využívají biometrické údaje k odbavení na letišti, odbavení zavazadel a nástupu do letadla, lze tyto způsoby identifikace využít například k platbě za jídlo za letu. V budoucnu budou letiště a touroperátoři nabízet cestujícím zcela bezkontaktní a pohodlné způsoby platby ve všech fázích cesty. V příštích letech budou lidé cestovat i s menšími, a tedy lehčími zavazadly. Sníží se tak jejich dopad na životní prostředí.

Bude to možné i díky tomu, že například hotely a rekreační střediska nyní stále častěji nabízejí půjčovnu sportovních potřeb a tréninkového oblečení. Turisté jsou také připraveni více než dříve nakupovat základní produkty v destinaci, protože jim to umožňuje podporovat místní komunity.