pustevnypustevny, zdroj: pixabay.com

Na vrcholu Pustevny můžete až do 5.února sledovat tradiční výstavu ledových soch, letos na téma návrat dinosaurů na Valašsko. Sochy jsou k vidění od soboty 14. ledna.

V rámci výstavy si návštěvníci mohou prohlédnout sochy připomínající různá pravěká zvířata po celých Pustevnách a také ve dvou speciálních stanech. V jednom stanu se nachází desítka menších soch, ve druhém najdete tři velké sochy pravěkých zvířat včetně sochy hnízda s vejci. Sochy jsou dlouhé i několik metrů a na výšku mají přes dva metry. Samozřejmě nechybí ani socha tyrannosaura rexe.

Vyrazte na Pustevny

Celá expozice je zpracována velmi precizně. O krásnou tematickou hudbu a barevné podsvícení není nouze. Na celou výstavu bylo pro letošek věnováno 44 tun ledu. Kromě ledových soch mohou lidé během festivalu navštívit i ledový bar, kde se podávají tradiční regionální nápoje. Vyfotit se můžete ve speciálním fotokoutku s názornou plastikou. Pro děti je připraven animační program. Stany budou pro návštěvníky otevřené denně od 09:00 do 16:30. Kdo vyjede na Pustevny lanovkou, má vstup na výstavu zdarma, jízdenka bude sloužit i jako vstupenka do stanů. Děti do deseti let mají vstup zdarma.

Čtěte také: Jak obléci děti na hory v zimě?

Jak se dostat na Pustevny?

Lanovkou z Trojanovic

Pokud na Pustevny hodláte přijet od Frenštátu pod Radhoštěm (Ostravy, Frýdku-Místku a okolí, pak doporučujeme cestu lanovkou. Spodní stanice lanové dráhy se nachází v Trojanovicích v místní části Ráztoka. Zde z nadmořské výšky 620 m n.m. vede sedačková lanovka až na Pustevny. Při cca půl hodinové jízdě překonáte 400 výškových metrů a užijete si jedinečné výhledy na okolní krajinu.

Pěšky procházkou

Vřele vám doporučujeme vyrazit na Pustevny pěšky. Taková zdravotní procházka beskydskými lesy vás nadchne. Na výběr je několik tras, které se liší svou délkou a náročností. Pokud se vydáte z Trojanovic po modré, čeká vás chůze lesem po asfaltové cestě, cca 3 km a dojdete tam asi za hodinu a půl. Vyrazit můžete také z druhé strany hor a to z Prostřední Bečvy od hotelu Zavadilka. Zde na vás čeká cca 7 km a zdolávat ji budete téměř tři hodiny.

Autem či autobusem

Rovněž můžete vyjet na Pustevny autem, či autobusem. Pustevny jsou takto přístupné pouze cestou z Prostřední Bečvy. Nahoře se nachází placené parkoviště pro cca 250 osobních automobilů. Cestou z Prostřední Bečvy jsou instalovány informační tabule informující o obsazenosti parkoviště. Počítejte však s tím, že o víkendech a v případě akcí konaných na Pustevnách bývá parkoviště plně obsazeno. Můžete se na cestu vydat také autobusem přímo z Rožnova pod Radhoštěm.

Posílená doprava

O víkendech ve dnech 14. – 15. ledna, 21. – 22. ledna, 28. – 29. ledna a 4. – 5. února 2023 bude posílena autobusová doprava na Pustevny. Během konání akce „Tvoření ledových soch“ budou po tyto dny v době od 9.00 do 17.00 v úseku Prostřední Bečva, hotel Zavadilka – Prostřední Bečva, Pustevny konečná jezdit autobusy v intervalu 20–30 minut.

Cestující mohou využít také posilové spoje, které vyjedou:
v 8.10 z Valašského Meziříčí na Pustevny; zpět v 17.00; 
–  v 8.11 ze Vsetína na Pustevny; zpět v 16.30; 
–   v 8.50 z Rožnova pod Radhoštěm na Pustevny; zpět v 16.15.

Nahoře na Pustevnách navíc čekají lákají stavby Dušana Jurkoviče, socha Radegasta či kaple svatého Cyrila a Metoděje a panoramatická Stezka Valaška.