vánoční trhy 2022vánoční trhy 2022

Listopad se projevil v našich kalendářích, domácnostech i počasí. Téměř všechny tradiční, náboženské i státní svátky jsou za námi, kromě jednoho, který bude tématem tohoto příspěvku. Řeč je samozřejmě o Vánocích a vánočních trzích. Vánoční trhy jsou stále oblíbenější akce pořádané ve větších i menších městech. Je pro ně opravdová móda a města se předhánějí v kvalitě, délce trvání a atraktivitě veletrhů.

Vánoční trhy v Evropě

I letos jsou vánoční trhy v Evropě ideální způsob, jak spojit zimní prohlídku se sváteční atmosférou, místními chutěmi a nákupem jedinečných dárků. Vánoční trhy obvykle začínají v posledním listopadovém týdnu a ty nejdelší trvají až do ledna, včetně festivalu Epiphany 6. ledna. Povinností každého vánočního trhu je svařené víno, horká čokoláda a místní lahůdky, které se budou lišit zemi od země nebo dokonce region od regionu. Každý z veletrhů má svou neopakovatelnou atmosféru, která se vyznačuje nejen gastronomií, ale také atrakcemi, tradicemi, prodávanými předměty a rukodělnými výrobky místních umělců.

Jarmarky zpříjemňují čekání na nejkrásnější svátky v roce a to, že můžeme začít slavit o měsíc dříve, z nich dělá moje nejoblíbenější období v roce. Návštěvu alespoň několika z nich se vyplatí naplánovat, tím spíše, že nemusíme cestovat daleko. Nejlepší vánoční trhy v Evropě se konají kousek za našimi hranicemi v polském Krakově či v Katovicích. Největší vánoční trhy v Evropě najdete v Norimberku.

Čtěte také: Kam na výlet s dětmi v Moravskoslezském kraji

Vánoční trhy Drážďany

Známý a oblíbený vánoční trh v Drážďanech. Možná proto, že trh je jedním z nejlepších v Německu, nebo možná proto, že Drážďany jsou krásné město, které zve k návštěvě. První trh v Drážďanech se konal v roce 1434, díky čemuž je drážďanský veletrh nejstarší v Německu. Tento veletrh byl zvolen jednou z nejlepších turistických atrakcí Německa a každý rok jej navštíví kolem 3 milionů lidí.

Vánoční trh Norimberk, Německo

Je to prý největší veletrh v celém Německu, ale i v Evropě. Panuje zde neobvyklá atmosféra, díky středověkým stavbám. Kromě tradičních klobás musíte ochutnat punč, protože je domovem největšího hrnce punče na světě! Norimberk je také jedním z nejlépe zachovaných a restaurovaných historických měst v Německu, takže návštěva během veletrhu je zaručena.

Vánoční trh Vídeň, Rakousko

Pokud jste ve Vídni ještě nebyli, je nejvyšší čas to napravit. Vánoční trhy ve Vídni, nebo vlastně veletrhy, protože jich je několik, na různých místech ve městě. Při návštěvě Vídně si alespoň pár z nich můžete prohlédnout. U zámku Schönbrunn nebo v zahradách Belvedere, stejně jako na náměstí u radnice Rathausplatz. Vídeň je ve vánoční atmosféře ještě krásnější.

Göteborgský vánoční trh, Švédsko

Je to skutečný klenot skandinávských veletrhů! Göteborský vánoční trh se koná v největším skandinávském zábavním parku. Oceňuje se především na zajímavých atrakcích, jako jsou soutěže koled (samozřejmě ve zpěvu), bruslení v mikulášském oblečku (povinné!), nebo ledový bar. Speciality, které zde můžeme ochutnat, jsou marinovaný sleď, marcipán a svařené víno. Pokud jde o „exotické“ pokrmy, můžeme zkusit pokrmy z losa. Hlavní trhy se nacházejí na náměstí Gustava Adolfa, v Lisebergu, Haagu a Röda Sten Art Center.

Vánoční trh Budapešť, Maďarsko

Budapešť na mě udělala obrovský dojem v jarní a letní verzi, ale ta zimní má mnohem víc! Dokážete si představit, že Řetězový most, symbol Budapešti, vypadá jako vánoční věnec? Parní termální bazény a partie šachů ve venkovních bazénech? Kromě termálních bazénů, které se v zimě zdají být nejlepším místem na zemi, máme několik veletrhů s lahodným místním, ne nutně slavnostním jídlem. Vánoční trh v Budapešti před kostelem sv. Stefana působí mimořádným dojmem díky bazilice samotné, ale také obrovskému vánočnímu stromu a kluzišti.