cestování letadlem s dětmi cestování letadlem s dětmi

Moravskoslezský kraj nabízí mnoho možností kam na výlet s dětmi a to nejen o prázdninách. Tento kout České republiky rozhodně stojí za zvážení buď jako zastávka nebo jako cíl sám o sobě, či jako cíl víkendového výletu. Všechna místa, která vám nabízíme jsme osobně navštívili.

Zajeďte si na výlet s dětmi do Štramberka

Kam na výlet s dětmi? Rozhodně do Štramberka. Je to půvabné město s dominantou hradní věže – Trúbou. Tyčí se na vrcholu zalesněného kopce a tyčí se nad zbytkem budov. Je to pozůstatek středověkého opevněného hradu, který kdysi vlastnil templářský řád. Je přístupný veřejnosti, je z něj skvělý výhled do okolí. Štramberk je známý také, a možná především, tradičními dřevěnými valašskými boudami, které se shlukují pod starým městem podél ulic Horní Bašta a Dolní Bašta. Stojí za to se na ně podívat blíže, protože jejich design je opravdu zajímavý. Může také připomínat například kostely jiných částech Beskyd, které byly postaveny podobným způsobem. Na náměstí ve Štramberku můžete navštívit Mini zoo Aqua Terra, kde najdete celou řadu zajímavých plazů a dalších zvířat. Na náměstí stojí barokní kostel. Svatý. Jana Nepomuckého a několik kaváren a cukráren. Nezapomeňte si koupit tradiční štramberské uši.

Čtěte také: Co vidět za jeden den v Olomouci?

Kam na výlet s dětmi? Na Hukvaldy!

Dalším tipem kam na výlet s dětmi jsou Hukvaldy. Hrad Hukvaldy byl postaven ve 13. století. Jeho název je odvozen od jména rýnského hraběcího rodu Hückeswagen. Poté se stal majetkem olomouckých biskupů. Tehdy byl přestavěn na obrovskou pevnost obehnanou obrannými zdmi. Pevnost úspěšně odolávala všem obležením a nepřátelstvím vedeným v bezprostřední blízkosti. V 18. století byl hrad opuštěn a správním sídlem tzv rodu Hukvaldy do středu města. Její pád zpečetil požár, který pevnost zničil a způsobil, že se postupně rozpadala. Dnes, částečně opravený a chráněný, můžete navštívit krásné výhledy do okolí.

Zřícenina hradu Hukvaldy je největší na Moravě a vlastně jedna z největších v celé České republice, láká a přitahuje mnoho turistů – bylo tomu tak ještě v 19. století. Láká také rozlehlý park se starými stromy a chovem muflonů a daňků. Na podzim vypadá opravdu nádherně. Milovníkům umění nebude toto místo lhostejné, hudební skladatel Leoš Janáček, narozený na Hukvaldech, jehož festival se zde každoročně pořádá. Ve městě je také skladatelův rodinný dům a muzeum a v parku je socha lišky – hrdinky jedné z jeho oper. Kromě hradu můžete na Hukvaldech navštívit celou řadu restaurací a také mini zoo, kde najdete nejrůznější rostliny, ale také papoušky, ptáka loskutáka nebo například pumu.

Muzeum Tatra Kopřivnice

Konečně z těchto oblastí něco úplně jiného: ne zámek, ne palác, ne rozlehlý park, ale Technické muzeum Tatra. Překvapivě zajímavé místo nejen pro automobilové nadšence. V místě, kde byla v roce 1850 založena továrna Tatry. Výstava představuje historii ikonické české značky a zavádí nás do vzdálené i bezprostřední minulosti. Některá zde prezentovaná auta jsou opravdu mimořádná a sbírka je poměrně rozsáhlá – zahrnuje osobní, nákladní, sportovní a vojenská auta z různých historických období.

Nevíte kam na výlet s dětmi? Zkuste Hradec nad Moravicí

V městečku, jehož historie sahá do daleké minulosti, se nachází palác, nebo vlastně dva paláce, které se mohou pochlubit vynikajícími hosty, kteří se náhodou ocitli v jejich zdech. Nejprve zde stála tvrz, poté byl postaven gotický hrad, poté byl přeměněn na renesanční. Dnes vidíme Červený palác, který připomíná pohádkovou stavbu, elegantní Bílý palác a Bílou věž. Z vyhlídkových ochozů je krásný výhled do údolí řeky Moravice. Při procházce krásným anglickým parkem můžete okamžitě hádat, kdo tu byl. Beethovenova busta nebo hudba slavné skladby „Pro Elišku“ vycházející z reproduktoru umístěného v blízkosti věže vypovídá za vše. O to, aby se toto místo stalo centrem hudební kultury, se postarali poslední majitelé nemovitosti, tedy rodina Lichnowských. Kromě německého skladatele zde byl i Franz Liszt. Takové místo prostě inspiruje k tvorbě nadčasových děl.