dítě

Jak se však připravit na zimní turistiku, aby nám dítě neprochladlo ani se nepřehřálo? V dnešním článku vám prozradíme, jaké vybrat oblečení na hory na zimní výlet, aby byl pro všechny čistým potěšením a neskončil nachlazením.

V suchu, teple a pohodlí – jaké oblečení na hory poskytne vašemu dítěti takový komfort?

Oblečení na hory našeho dítěte by mělo být přizpůsobeno nejen ročnímu období, ale také délce a náročnosti trasy, kterou plánujeme absolvovat. V případě lehkých a krátkých běhů, např. v Beskydech, není potřeba s sebou brát nacpaný batoh. Při hodinové/dvouhodinové nenáročné procházce se nemusíme převlékat – stačí promyšlený třívrstvý outfit.

Čtěte také: tipy na dárky pro cestovatele

Základním principem několikahodinové turistiky ve vysokých horách je zase připravit oblečení na hory na různé okolnosti a povětrnostní podmínky. Bohužel s tím souvisí nutnost nosit s sebou zavazadla, do kterých si naše batole uloží další kusy oblečení. Díky této strategii při stoupání do kopce budeme moci sundat další vrstvy oblečení a obléci si je při odpočinku na vrcholu nebo při sjezdu. Při horských výletech hraje klíčovou roli oblečení na cibuli a pohodlný, prostorný batoh.

A na jaké vrstvy oblečení na hory si dát pozor? První by mělo být dětské oblečení z přírodních tkanin. Proč? Spodní prádlo, trička, halenky s dlouhým rukávem, spodky, punčocháče a legíny přilnou přímo k pokožce dítěte, a proto zodpovídají za odvod vlhkosti, správné větrání a udržování správné tělesné teploty.

Materiály vybírejte z přírodních vláken, jako je např. bavlna nebo vlna, které na rozdíl od syntetických vláken, mají všechny výše uvedené vlastnosti. Druhou vrstvou by mělo být oblečení, které vám umožní udržet teplý vzduch ohřátý tělem. Měl by také umožňovat uvolňování vlhkosti ven – přenášet ji z první do třetí vrstvy. Řeč je o mikinách, svetrech a kalhotách. Třetí vrstvou je zimní větruodolná bunda.

Zároveň musí umožňovat správnou cirkulaci vzduchu, aby se dítě nepotilo. Šatní skříň by měla doplnit čepice/kukla, rukavice a nákrčník nebo šála. V případě malých dětí se vyplatí vzdát se šátků ve prospěch zmíněných kukel a nákrčníků. Díky nim zapomeneme na neustálé sledování, zda má dítě dobře zakrytý krk.

Jaké zimní boty na hory?

Obuv je nesmírně důležitým prvkem oblečení na hory. Díky dobře zvoleným trekovým botám bude kotník našeho dítěte stabilní a podrážka zajistí správnou přilnavost ke kluzkému povrchu. Správná obuv bude navíc pohodlná, ochrání nohu před promrznutím, promoknutím, ale i před pocením. Jaký model zvolit v závislosti na převládajícím počasí a náročnosti trasy?

Při lehké turistice vybírejte turistickou obuv s vysokým nepromokavým svrškem a podrážkou s pevným protiskluzovým nášlapem. Taková obuv by měla být také vybavena voděodolnou membránou a vysokým svrškem – nejlépe na suchý zip. Naopak na náročné trasy, trvající mnoho hodin, se vyplatí zvolit trekking lehčí a s nižším svrškem než výše uvedené modely. Zároveň by měly dobře držet patu a stabilizovat kotník a zároveň mít středně tuhou mezipodešev.

Nesmí být příliš velké, protože to může způsobit omrznutí prstů a odřeniny, ale zároveň je třeba jejich velikost sladit se silnější ponožkou. Důležitou roli v ochraně nohou před chladem a pocením hrají také pánské/dívčí ponožky. Dbejme na to, aby byly z kvalitní bavlny s malým množstvím elastanu. Tato kombinace látek zajistí noze nejen skvělý komfort, ale také správnou termoregulaci a účinný odvod vlhkosti ven.