antverpyantverpy

Přístavní město Antverpy se nachází v Belgii na řece Skalda. Město je známé svými mnoha atrakcemi, jako je vlakové nádraží, radnice a dokonce i nákupní centrum. Najdete zde i nejvyšší sakrální stavbu světa, katedrálu Panny Marie a Rubensovo muzeum předělané z jeho domu. Během pobytu se vyplatí projít se po Tržním náměstí a zabloudit do méně známé čtvrti Zurenborg. Antverpy jsou dokonale propojené se zbytkem země, nejlepší je dojet sem vlakem a sledovat to trochu déle.

Co musíte v Antverpách vidět?

O srpnovém víkendu jsme osobně navštívili město Antverpy, které nás okamžitě okouzlilo svou atmosférou. Jedním z míst, kam se budete chtít podívat znovu, je nádražní budova. Antverpy Central – Antwerpen-Centraal je hlavní železniční stanice Antverp a jedna z největších železničních stanic v celé Belgii. Stanice byla postavena v letech 1895 až 1905.

Kromě toho, že je nádraží dobře propojeno se zbytkem země (jezdí odtud i mezinárodní vlaky např. do Paříže), zaslouží si pozornost svou architekturou a výzdobou. Není to obyčejné nádraží, protože je pro svou mimořádnou architekturu někdy označováno jako Železniční katedrála (Spoorwegkathedraal). Nádraží je považováno za nejlepší příklad železniční architektury v Belgii. Stanice vybízí k delšímu pobytu, doporučujeme navštívit hlavní halu a věnovat pozornost hodinám umístěným v horním patře v odjezdové hale. Nezapomeňme si prohlédnout nádraží zvenčí a mimochodem stojí za to dojít i pár kroků do zadní části nádraží a prohlédnout si tam umístěný viadukt.

Čtěte také: Levná dovolená. Kam vyrazit?

Antverpská radnice

Radnice v Antverpách nebo Stadhuis van Antwerpen je renesanční budova na Tržním náměstí v Antverpách. Její stavba trvala 5 let, v letech 1561 až 1565. K otevření radnice došlo v roce 1965, 27. února. Je považována za jednu z nejvýznamnějších památek období renesance v Belgii, byla zapsána na seznam světového dědictví UNESCO. Původní plány předpokládaly stavbu radnice kolem roku 1540, kdy měla být postavena v gotickém slohu.

Budova dodnes plní administrativní roli ve městě, mj. zde sídlí starosta města. Budova, stejně jako mnoho dalších historických budov, také prošla rekonstrukcí. V roce 1576 byla zapálena a obnovena byl až v roce 1579. Devatenácté století však přineslo změny uvnitř budovy.

Katedrála Panny Marie

Katedrála Panny Marie v Antverpách je jednou z nejvyšších církevních staveb na světě a největším a nejvýznamnějším gotickým kostelem v Belgii. Četné přestavby měly za následek výrazné slohové změny, nyní chrám spojuje mnoho slohů, kromě gotiky tam najdeme i renesanci, baroko a rokoko a další. Katedrála se stavěla téměř 200 let, začátek byl v roce 1352 a konec v roce 1521. Dodnes je stále nejvyšší budovou v Antverpách. Známý je také tím, že se zde nacházejí obrazy od Rubense, krásné vitráže a slavné sochy Madony s dítětem, Panny Marie Antverpské.

Hrad Sheen

Hrad Het Steen je bezpochyby zajímavou atrakcí ve městě, protože je nejstarší budovou v Antverpách. Jeho stavba probíhala v letech 1200-1225 na místě starší tvrze z 9. století. Nachází se u řeky. Jeho původní název byl změněn na současný název v roce 1520. Nový název pochází ze slova teen, což znamená kámen z nizozemštiny. Tento hrad, který byl postaven ve středověku, byl mnohokrát přestavován. V období od roku 1549 do roku 1823 plnil funkci věznice.

Další místa, která charakterizují Antverpy

Přístav – Antverpy jsou největším přístavním městem v Belgii a na druhém místě v Evropě (Rotterdam je první). Rozkládá se na ploše přes 13 hektarů, síť kanálů spojuje Antverpy s téměř celým kontinentem. Přístav je zajímavým místem k procházkám u vody s pěknými výhledy na vodu a architekturu. Příkladem rozmanitosti staveb je těleso MAS – Museum aan de Stroom, které svou výškou 65 metrů vyniká po celém městě.

Rubensův dům – Muzeum Petra Rubense (žil v letech 1577–1640), kde jsou shromážděny umělcovy sbírky, sídlí v jeho historickém domě, kde strávil pět let svého života. Tento dům zpřístupnilo návštěvníkům město Antverpy v roce 1946. Zajímavé je, že Rubens budovu navrhl sám, v návaznosti na architekturu italské renesance.

Kostel sv. Pavla – Zde nás uchvátila zahrada kostela. Kostel sv. Pavla ze 16. století nechal postavit dominikánský řád, a byl pojmenován po jejich hlavním patronovi. Vrchol představuje gotické prvky s barokní věží, vnitřek je bohatě vyzdoben v barokním stylu. Mimo kostel se nachází sousoší, které bylo postaveno na místě bývalého dominikánského hřbitova. Hlavním a nejúžasnějším prvkem tohoto nádvoří je „cesta andělů“, která vede k Božímu hrobu.