kypr

Když je venku zima a dešťové přeháňky častěji, než jak to vypadá na slunci, vzpomínáme na ty nejúžasnější destinace, kam se lze vydat. Máme na mysli místa, kde se dá dobře odpočívat, ale i trávit čas aktivně, pokud na to máte chuť. Ty nejlepší mám spojené s teplem, zelení a dlouhými dny. Co na to říct – léto vyhrává. Nejlepší ceny v cestovním ruchu se obvykle objevují mimo sezónu. Kde je levná dovolená?

Levná dovolená: Malta

Jedním z míst pro levnou dovolenou je bezpochyby Malta. Tohle je ostrov, do kterého se okamžitě zamilujete! Velkou výhodou Malty je, že prakticky všichni její obyvatelé mluví velmi dobře anglicky. Není to jen doména mladých místních. Není tedy problém zeptat se kteréhokoli kolemjdoucího například na nejbližší zastávku nebo půjčení auta. Zručný turista by se bez toho samozřejmě ve znakové řeči obešel, ale uznejte – angličtina je prostě pro většinu lidí jednodušší. Síť autobusových spojů je také poměrně dobře rozvinutá, a to jak na Maltě, tak na nedalekém Gozu. Přestože zde dříve kralovaly staré, atmosférické autobusy, nyní můžeme pohodlně využívat klimatizovaná, moderní vozidla. V jejich kurzech však nečekejte dochvilnost. To není jejich silná stránka. Navíc můžete počítat se slušnými cenami letenek.

Na ostrovech můžete v létě ve větších městech narazit na pěkný velký večírek, který je příležitostí uctít patrony místní komunity. Je to skvělá příležitost zúčastnit se velmi pestré oslavy, která je často korunována krásným ohňostrojem.

Zakynthos

Zakhyntos se stále častěji objevuje v nabídkách cestovních kanceláří a dá se s jistotou říci, že se svou oblibou snaží dohnat velké turistické hráče, pro mnohé je to skutečně levná dovolená. Určitě to není tak velký ostrov jako Kréta, ale to se může ukázat jako jeho výhoda. S týdenní dovolenou, kterou máme k dispozici, si můžeme dovolit navštívit nejdůležitější místa na ostrově.

Z hlavního města – Zante Town se za pouhou hodinu dostaneme autem téměř na jakékoli místo, které nás zajímá. A je na co se dívat. Turisty nejčastěji volenou destinací je Laganas, proslulý místy líhnutí malých želv v této oblasti a nejdelší pláží na ostrově. Alternativou je Alikas / Alikanas na severu. Můžete si půjčit skútr a prozkoumat na něm velkou část ostrova. Za vyzkoušení stojí i plavba kolem ostrova. Tato vyhlídka ve spojení s návštěvou nejznámějšího bodu – Shipwreck Bay, vám jistě zůstane dlouho v paměti. Nevýhodou tohoto místa jsou velké davy lidí.

Čtěte také: Jak si vybrat dobrý hotel

Kypr

V zimě je tam chladno. Prosinec vám příliš neumožní opalování. Dává vám však možnost půjčit si auto za směšně nízké částky a prozkoumat s ním řeckou i tureckou část. Pohoří Trodos se vám jistě bude líbit. Zatímco v Larnace se ti odvážnější turisté opalují při 20 °C, na horách v tomto období sněží. Mimochodem, ceny půjčení auta si můžete ověřit nejen na Kypru, ale hlavně tam si nedovedu představit, že byste ostrov poznali dobře bez auta.