na kole po českuna kole po česku, pixabay.com

Na kole po Česku nebo pěšky, ve vodě, na koni, na skalách – kdo má rád sport a adrenalin, nemůže najít nic lepšího. Česká republika je ideálním místem pro milovníky aktivní turistiky. Objevte Česko na kole i pěšky.

Cyklostezka podél Baťova kanálu

Vyrazit můžete na kole po Česku kamkoliv. Za doporučení stojí mimo jiné také Moravská cyklostezka (vede podél Baťova kanálu na východní Moravě), kterou lze spojit s plavbou lodí uzpůsobenou pro přepravu kol, a trasu z Českých Budějovic do Hluboké nad Vltavou v Jihočeském kraji. Zajímavostí je, že na jejím konci se nachází jeden z nejkrásnějších paláců v České republice po vzoru královského hradu Windsor.

Čtěte také: letní dovolená – kam stojí za to vyrazit?

Moravské vinařské stezky

Existují ale i tematické trasy včetně Moravských vinařských stezek (Jižní Morava), kterých je přes 1,2 tisíce km a spojují nejznámější vinařské obce a Znojemskou cestu – 165 km. Lákadlem posledně jmenovaných jsou tzv. winebusy, tedy autobusy s přívěsy za jízdní kola. Mohou vás zavést do téměř 20 vinných sklepů.

Booking.com

Česko má i singletracky a bikeparky

Hlavní skupinou cyklotras, kam můžete vyrazit na kole po Česku, jsou singletracky a bikeparky – to je nabídka především pro milovníky adrenalinu a horských kol. Nejstarší z nich vede na Smrk v Jizerských horách – navrhl ji Velšan Dafydd Davis, jeden z nejlepších designérů v této branži na světě. Singletracky byly vytyčeny také v Jeseníkách ve střediscích Kouty nad Desnou a Dolní Morava.

Cykloparky se nacházejí v Novém Městě na Moravě – Cyklo Aréně Vysočina s trasami několika stupňů obtížnosti, Krkonoších – ve Svatém Petrovi, v Rokytnici nad Jizerou a v Mladé Buce a v Beskydech, na jižním svahu v údolí Pluskovec ve Velkých Karlovicích – Singletrail Bike Park Kyčerka je nejstarší cyklopark na východní Moravě.

Počet cyklotras pro adrenalinové nadšence neustále roste – ty nejnovější vznikají především u lanovek v lyžařských střediscích, díky čemuž mají velmi dobré zázemí. Nabízejí mimo jiné: servis, myčky kol, sprchy, šatny, stravovací místa a ubytování.

krkonoše
na kole po česku, pixabay.com

Jeseníky pěšky i na koloběžce

Při pěších túrách zde najdete mj. velmi dobře značené turistické (i cyklistické) trasy v nejvyšších českých horách Krkonoších – část z nich vede ledovcovými hřebeny a údolími; na cestě jsou četné vodopády a krásná krajina. Některé z nejkrásnějších horských tras začínají v Jeseníkách a vedou na nejvyšší vrchol Jeseníků Praděd.

Za jasných dnů je vidět mimo jiné z rozhledny vrcholy Sněžka, Sněžník a Beskydy. Další atrakcí na zpáteční cestě je jízda na terénních koloběžkách. Trasa je dlouhá 3 km a vede malebným krajinným parkem Jeseníky. Nemusíte tak jen na kole po Česku.

Výlet s dětmi

Je zde ale také mnoho turistických míst pro rodiny s dětmi. Vybírat můžete mimo jiné pohádková stezka v Malé Úpě po stezce Krkonošských pohádek Marie Kubátové (deset zastavení s pohádkami slavné české spisovatelky) a Medvědí stezka ve Špindlerově Mlýně. Ta začíná na dolním stanice lanovky Medvědín a děti mají za úkol najít cestu razítek s vyobrazením medvěda. Procházky po horách lze také spojit mimo jiné s prohlídkou památek Krkonošské muzeum v Jilemnici. Dále navštivte velké skokanské můstky v Harrachově, Ski muzeum ve Vysokém nad Jizerou, Muzeum řemesel v Letohradě (největší muzeum svého druhu v ČR), Vojenské muzeum Králíky (sbírky zbraní, střeliva a vojenských strojů, prezentace bojových strojů a těžké vojenské techniky) nebo např. třetí největší přečerpávací elektrárna na světě. Dlouhé Stráně v Jeseníkách – protože o ní mluvíme – patří do tzv. sedm divů České republiky a nejnavštěvovanější místa Jeseníků.