spací pytelspací pytel

Jak strávíme noc, závisí také na tom, jak strávíme další den. Všichni si uvědomujeme důležitost odpočinku a klidného spánku v životě člověka. Pro jeho zajištění, když vás čeká noc v terénu, stojí za to pořídit si vhodný spacák. Jak vybrat spací pytel?

Čtěte také: Kempování s dětmi – jak se připravit?

Spací pytel – jak vybrat?

Výběr spacího pytle je jen zdánlivě jednoduchou záležitostí. Samozřejmě, že pokud trávíme mimo domov maximálně jednu noc, můžeme spát i v nekvalitních modelech. Ale i tak je to extrémně nebezpečné, zvláště na podzim, v zimě a brzy na jaře a my to nedoporučujeme ani zkoušet! Pokud se však o tento druh turistiky zajímáte dlouhodobě, je investice do dobrého, ne nutně drahého spacáku naprostým základem. Jak by tedy měl vypadat pořádný spacák?

Dobře zvolená velikost je základ

Váš spací pytel nemůže být příliš velký, protože vám nezajistí dostatečné teplo, ani příliš malý, protože se v něm jednoduše nezapnete nebo vám bude účinně bránit v pohybu. Vyplatí se tedy před koupí ověřit, zda je daný model vhodný pro naši výšku. Obvykle máme na výběr ze dvou velikostí spacáků – do výšky cca 185 cm a 200 cm. Podívejte se i na váhu samotného spacáku – důležitá bude zejména při vícedenních výletech.

Dobře vybraný spací pytel by měl mít hlubokou dobře zateplenou kapuci se stahovací šňůrkou, která zabrání úniku ohřátého vzduchu. Teoreticky se stále dají najít spacáky přikrývkového typu. Jsou bez kapuce a oboustranně plně roztažitelné – ale jejich využitelnost v turistických podmínkách je menší a rozhodně je lepší zvolit spacák mumiový.

Tématu designu spacího pytle se budeme věnovat v dalším odstavci. Míru oteplení je třeba přizpůsobit ročnímu období a vašim individuálním predispozicím. Hodit se bude i límec a termopás všitý podél zipu zabraňující pronikání chladu skrz něj, dále praktické kapsy a kompresní vak, pomocí kterého snadno zmenšíte rozměry spacáku. Je dobré, když zipy jdou plynule v obou směrech a jsou dvourychlostní – pak např. v teplejších dnech zvýšíte ventilaci posunutím do půli nohou.

Booking.com

Jaký tvar spacáku?

Existuje několik typů spacích pytlů pro kempování. Nejjednodušším střihem je přikrývka, známá také jako psaníčko, mající obdélníkový tvar. Poskytuje spoustu místa na spaní, ale samotný spacák je poměrně velký, což ztěžuje zahřívání a přepravu. Jedinou výhodou „peřinových“ spacáků je, že je můžeme skutečně použít jako peřinu a bez problémů se přikryjete ve dvou lidech. Proto tzv. mumie, tedy modely anatomického tvaru se směrem dolů zužují. Je pravda, že vypasovanější forma omezuje volnost pohybu, ale tělo se rychleji zahřeje a spacák vás mnohem lépe izoluje od vnějších podmínek, zabírá méně místa a ve výsledku je mnohem praktičtější.


Vhodná náplň spacího pytle

Náplň spacích pytlů můžeme rozdělit na syntetickou a přírodní. Syntetické jsou různé druhy moderních netkaných textilií, často technologicky velmi vyspělých, co se týče jejich vnitřní struktury, vlastností apod. Přírodní výplní je samozřejmě prachové peří. Který je lepší? Vše záleží samozřejmě na kvalitě náplně, ale také na podmínkách, ve kterých spacák použijete. Stručně lze shrnout, že péřové spacáky jsou mnohem lehčí a lépe se stlačují (zabírají méně místa) než syntetické materiály se srovnatelnými parametry, ale vlhkost způsobuje hrudkování a již neizoluje od chladu. Syntetické náplně tuto nevýhodu nemají (nebo je mnohem menší) a zahřívají se, když jsou vlhké nebo dokonce mokré, ale po sbalení jsou větší a bohužel i těžší. Přečtěte si jak číst teploty spacáku.