stanstan

Dovolená ve stanu s dětmi je skvělým nápadem pro rodinnou dovolenou. Hodně však záleží na přípravě na cestu. Především jde o to, jak všichni odpočíváte. Tento typ pobytu je jistě výzvou pro rodiče, ale je také úžasnou atrakcí pro děti. Je to forma relaxace, která má své příznivce i odpůrce. Proč vyrazit s dětmi alespoň jednou pod stan?

Ve stanu s dítětem, vyplatí se to?

Od května do září můžete vyrazit pod stan nejen u nás, ale třeba i v Polsku. Česká republika má celou řadu kempů, které jsou přizpůsobené pro pobyty rodin s dětmi. Myslím, že neznám jediné dítě, které by nemělo radost ze spaní ve stanu. Pro děti je spaní ve stanu skutečným dobrodružstvím.

Důvody, proč vyrazit s dětmi pod stan:

Kontakt s druhými lidmi, navazování nových vztahů

Na takových místech je dobré udržovat dobré vztahy. Ponáte lidi, kteří tam jezdí každý rok, ale o prázdninách se objeví spousta nových turistů pro deku nebo stan. Děti jistě uvítají možnost hrát si s dalšími dětmi. Tato forma trávení dovolené usnadňuje kontakt s dětmi a navazování nových přátel. Vidím, jak se Jasiek po takových prázdninách mění, stává se samostatnějším a nezávislejším. Rozhodně je to ideální místo pro poznávání nových dětí.

Blízkost vody i pláží

Blízkost pláže, písek, který děti milují, a bezpečný, mírný sestup do vody dodávají vhodně zvolenému místu atmosféru. A zatímco budete odpočívat na houpací síti, dokonale uvidíte, jak si menší děti hrají a staví hrady na písku.

Kontakt s přírodou

Dovolená v kempu má své kouzlo. Je to pro nás především kontakt s přírodou, který nám ve velkém městě často chybí. Kolem je spousta zeleně, keřů, stromů, zvířat a uklidňující výhled na vodu. Ráno zpívající ptáci a kvákání žab. Východy a západy slunce, noci pod hvězdami, procházky po vesnici a neustálý pobyt venku.

Tvořivé dílny na břehu vody, jezera či řeky, hry na schovávanou nebo honěnou. Možnost jít do lesa nebo na kole po okolí. To vše dělá dítě otevřenější okolnímu světu. Kontakt s přírodou, zvláště v prvních letech života dítěte, je nesmírně důležitý. Dovolená na venkově ve stanu znamená blízký kontakt s přírodou a trávení času venku. Je ideální podporou dětské imunity.

Booking.com

Pobyt ve stanu: Aktivní odpočinek a nové zážitky

Jíst v trávě nebo pod mrakem má své kouzlo. Snídaně u vody dětem chutnají mnohem lépe než ty domácí. S plynovým vařičem v karavanu či stanu se budete cítit téměř jako doma. A nemusíme s sebou tahat další vybavení pro kempování. Není zde čas na nudu, a to koupání v jezeře, jízda na kole nebo procházky v okolí.

Cestování stále mnoho lidí podceňuje jako forma vzdělávání. Díky společnému cestování s dětmi a zažívání pro ně nových situací máme obrovský vliv na kvalitu společně stráveného času. Kromě seznamování s novým prostředím můžete s dítětem vést rozhovory na různá témata. Stejné je to se čtením knih a poznáváním písmen, číslic nebo přírody. S každým naším výletem, ať už za kempem nebo úplně novým místem, plánujeme a povídáme si o tom, co budeme dělat, co cestou nebo v okolí navštívíme. Hodně si povídáme a tím posilujeme naše pouto. Máme také více času na čtení a procházení knih.

Máte tip co s dětmi pod stanem dělat? Podělte se o to s námi v komentářích.