kempování s dětmikempování s dětmi

Kempování s dětmi se liší od dovolené v hotelu. V kempu nemůžete očekávat tolik luxusu jako v hotelovém pokoji s vlastní koupelnou, televizí, lednicí a pohodlnou postelí. Na takovou dovolenou pod širým nebem byste se proto měli dobře připravit, nenechat se zaskočit extrémními povětrnostními podmínkami, nedostatkem čistého oblečení a přístupu k sociálnímu zařízení.

Jaký stan vybrat?

Při přípravě na kempování s dětmi byste samozřejmě měli začít výběrem správného stanu. Ochrání vás před nepřízní počasí (silný vítr nebo déšť mohou účinně zkazit vaši dovolenou) a poskytne útulné ubytování při pobytu venku. Abyste splnili svou roli, musíte si vybrat ten správný model a těch je na trhu poměrně dost. Co je důležité při výběru stanu?

Počet osob, které se do stanu musí vejít, a počet zavazadel

Je známo, že čím větší skupina cestovatelů, tím větší stan potřebuje. Jedete-li na dovolenou sami nebo se svou drahou polovičkou, nepotřebujete velký stan. Pokud vám běžná dvojka umožní pohodlně se natáhnout a vejdete se tam i batohy, můžete si vybrat tento kompaktní, snadno přenosný 2místný stan. V případě, že plánujete prožít kempování s dětmi, musíte svou pozornost zaměřit na větší modely pro více osob. Ve sportovních obchodech jsou k dostání stany se dvěma komorami, takže děti mohou spát v samostatné „ložnici“. Někteří cestovatelé se o velikosti stanu rozhodují tak, že k počtu lidí, kteří v něm zůstanou, přidají ještě jedno místo, aby měli na dovolené více svobody. Pokud tedy potřebujete ve stanu více místa, vybírejte raději model pro více osob.

Letní kempování s dětmi: Co si vzít s sebou na dovolenou do stanu?

Samotný stan však nestačí. Pamatujte, že pokud strávíte noc ve stanu, budete vystaveni měnícím se povětrnostním podmínkám. I ve vrcholném létě mohou venkovní teploty rychle klesat, zejména na horách. Mějme tedy s sebou i teplé oblečení, abyste si mohli v případě potřeby obléci více vrstev. V noci také nebudete spát v běžném pyžamu, ale spíše v teplákách. Kromě oblečení si musíte přibalit další typické kempingové vybavení:

  • pěnová podložka nebo matrace,
  • spací pytel,
  • svítilna s náhradními bateriemi,
  • visací zámek, kterým můžete uzamknout svůj stan, než od něj odejdete,
  • turistický vařič, kde si můžete připravit něco teplého k jídlu,
  • turistické hrnce a nádobí (včetně termohrnků, příborů a misek),
  • palivo pro kamna,
  • turistickou ledničku (pokud si s sebou hodláte vzít produkty, které vyžadují chlazení)
  • zápalky nebo zapalovač,
  • ručník,
  • šňůra na prádlo,
  • příprava na komáry a klíšťata,
  • termoska,
    obědový balíček a jídlo, díky kterému si rychle připravíte něco teplého,
  • pytle na smetí,
  • oblíbenou hračku
  • barel na vou

    To jsou samozřejmě ty nejnutnější věci. Tento seznam byste měli doplnit o další vybavení, pokud jej potřebujete. Na kempování s dětmi budete určitě potřebovat skládací stůl a židle ke společnému jídlu. Pokud jste cyklistický nadšenec, budete potřebovat i dvoukolky.

Jak vybrat místo k pobytu ve stanu?

Pokud uvažujete o dovolené ve stanu, jako první vás jistě napadne kemp. Opravdu je to pohodlné řešení, protože stačí si zarezervovat nocleh ve vybraném oboru, abyste mohli bydlet na jednom místě po celou dobu pobytu a navíc mít přístup na toaletu a sprchu. Kempy bývají vybaveny sociálním zařízením. Není to však jediné řešení. Přes mnohá omezení a zákazy si můžete postavit stan i „na divoko“ a využít možnosti strávit dovolenou v lese nebo u rybníka.

Vyplatí se volit místa mimo budovy, abyste se nevystavili nechtěným návštěvám jiných lidí, kteří nemusí mít vždy dobré úmysly. Máte-li možnost postavit stan na chráněném místě, např. se stromy nebo neobydlenými budovami, vyplatí se vybrat (samozřejmě pokud je pobyt legální a povolený majitelem). Zastřešené místo sníží pocit chladu a hluk foukajícího větru. Jakmile si vyberete místo k táboření, najděte si kousek rovné země, ujistěte se, že tam neleží větve nebo kameny, které by se vám mohly přilepit na záda a bránit vám v odpočinku.

kempování s dětmi
zdroj: pixabay.com

Čtěte také: Glamping s dětmi

Udělejte pro své dítě zábavu na kempování

Pokud přemýšlíte, co si vzít na kempování, seznam věcí by neměl obsahovat ani hygienické potřeby. Nejlepší je vybrat ty samé, které používáte doma. Patří sem sprchové gely nebo mýdlo, šampon, kartáček a pasta, ručník, vlhčené ubrousky a kartáč na vlasy nebo hřeben. Kromě těchto opravdu nezbytných věcí se ale vyplatí opatřit batoleti jeho vlastní hrneček nebo láhev s vodou. Určitě se mu budou líbit barevné vzory a bude se cítit samostatněji. A co byste si měli vzít s dětmi do stanu, abyste jim pomohli přežít noc v těchto neobvyklých podmínkách? Pokud se vaše dítě bojí tmy, bylo by dobré mu opatřit baterku. Při výběru stanu s dítětem chceme zajistit nejen zábavu, ale i bezpečnost. Takový výlet bude určitě velkým dobrodružstvím, pokud si nezapomenete zabalit potřebné věci.

Máte nějaké tipy co sebou zabalit na kempování? Podělte se o ně s námi v komentářích.