spací pytelspací pytel

Stojíte-li před výběrem spacího pytle, jistě se ptáte, jak všem těmto teplotním rozsahům porozumět. Dolní mez, horní mez, komfort nebo extrém? Pokusíme se vám jednoduchým způsobem vysvětlit, jak těmto pojmům rozumět. To vám pomůže vybrat spacák, který vám vyhovuje.

Booking.com

Začneme tím, jak se dělají teplotní studie, které nám ukážou, proč je lze použít pouze pro srovnání spacáků a orientační účely. Test se provádí na standardizované figuríně v životní velikosti. Ta je vybavená ohřívači (pro získání teploty lidského těla) a teplotními senzory (pro kontrolu vlivu vnější teploty). Figurína se umístí do testovacího spacího pytle a umístí do kontrolní místnosti s plně řízeným mikroklimatem. Figurína je vyhřívána vnitřními topnými tělesy pro simulaci lidské teploty. Teplota v místnosti a na povrchu („pokožce“) figuríny je pravidelně zaznamenávána.

Čtěte také: Jak vybrat spací pytel

Co dělat, když má spacák špatně zvolené parametry teplot?

Co dělat, když si koupíme první spacák nebo starý spacák neměl stanovené teploty podle normy? Navrhujeme zvážit, v jakých podmínkách budete spacák nejčastěji používat. Jaké tam mohou panovat nejnižší teploty a pak zvolte spacák, který má komfort o pár stupňů nižší. Pokud například nepoužíváte spací pytel při poklesu teplot pod 10 stupňů, pořiďte si spací pytel s nižší hranicí komfortu kolem 5-8°C. Kdykoli je příliš teplo, můžete spacák roztáhnout – opačným směrem, když je příliš chladno, vybavte se další hřejivou vložkou.

  • horní hranice je nejvyšší teplota, při které je „standardní samec“ schopný pohodlně strávit noc bez nadměrného pocení,
  • index komfortu založený na pohodlném spánku „standardní ženy“,
  • spodní hranice je nejnižší teplota, při které se má za to, že „standardní muž“ pohodlně spí.
  • Extrémní index je míra přežití, pod kterou „standardnímu muži“ hrozí podchlazení – neměl by na to (vysoce nežádoucí!) spoléhat při výběru spacáku.

V praxi však většina výrobců uvádí na své výbavě pouze poslední 3 parametry a např. u spacáků Deuter je index komfortu parametr „T comfort“, spodní hranice „T limit“ a extrémní index je „T extrém“. Vybírejte tak, aby pro většinu vašich aktivit postačoval rozsah do teploty „T comfort“ a pouze periodicky jste spacák používali v „přechodném“ rozmezí mezi „T comfort“ a „T limit“.