dálnicedálnice

Dovolená v Polsku je snadno dostupná pro Čechy i autem. Před cestou se seznamte nejen s trasou, ale i případnými poplatky. O mýtném v Polsku je na internetu mnoho rozporuplných informací. Kde koupit polské mýto?

V Polsku je 1 753,6 km dálnic, z toho 726 km zpoplatněných, včetně 465 km koncesních úseků a 261 km státních silnic. V roce 2022 můžete zaplatit jízdu na těchto úsecích dálnic:

  • používání míst pro ruční výběr mýtného, ​​tj. zakoupením papírové jízdenky na čerpací stanici nebo online elektronické jízdenky,
  • pomocí aplikací jako Autopay, e-TOLL, e-TOLL PL BILET, SkyCash, mPay, AmberOne, Spark, Orlen Pay
  • ti kdo mají v Polsku bankovní účet mohou využít oficiální bankovní aplikace, tj.: Alior Bank, PKO BP, Bank Pekao, ING Bank Śląski, Bank Pocztowy, Bank Millennium nebo Santander Bank Polska,
  • pomocí zařízení jako A4Go, OBU, ZSL.

Způsoby platby se liší v závislosti na povolené hmotnosti vozidla (zaměřili jsme se na ty do 3,5 tuny) a jednotlivých sekcích, konkrétněji: Úseky koncese:

  1. A1 Gdaňsk – Toruň (Rusocin – Nowa Wieś)
  2. A2 Świecko – Konin
  3. A4 Katovice – Krakov

V závislosti na trase, kterou cestujete, se můžete setkat s různými možnostmi platby.

A1 Gdaňsk – Toruň (Rusocin – Nowa Wieś)

Délka: 152 km
Celkové náklady: 29,90 PLN

Mýtné mezi po sobě jdoucími městy:

Toruň (křižovatka Nowa Wieś) – Grudziądz (Nowe Marzy, DK5, DK91): 12,30 PLN
Grudziądz (Nowe Marzy, DK5, DK91) – Gdaňsk (Rusocin): 17,60 PLN

Vlastník: Gdaňská dopravní společnost
Dostupné způsoby platby: ručně u brány, aplikace AmberOne a kompatibilní Autopay, SkyCash, bankovní aplikace a flotilové karty

A2 Świecko – Konin

Délka: 252 km
Cena: 93 PLN
Poplatky za jednotlivé úseky:

Świecko (hranice s Německem) – Rzepin (Tarnawa): zdarma
Rzepin (Tarnawa) – Jordanowo (S3 Międzyrzecz / Świebodzin): 10 PLN
Jordanowo (S3 Międzyrzecz / Świebodzin) – Poznaň západ (obchvat S11): 33 PLN
Poznaň západ (obchvat S11) – Poznaň východ (S5): zdarma
Východní Poznaň (S5) – září: 25 PLN
září – Konin: 25 PLN

Majitel: Autostrada Wielkopolska
Dostupné způsoby platby: ručně u brány

A4 Katovice – Krakov

Délka: 61 km
Cena: 24 PLN
Majitel: Autostrada Małopolska
Dostupné způsoby platby: ručně na branách, zařízení A4Go, aplikace Autopay, mPay a SkyCash.

A2 Konin – Stryków

Délka: 99 km
Cena: 9,90 PLN
Vlastník: GDDKiA
Dostupné způsoby platby: e-Toll, e-TOLL PL BILET, Autopay, mPay, Orlen Pay, aplikace Spark a také e-dálniční e-jízdenka a papírová jízdenka na čerpací stanici

A4 Wrocław – Gliwice (Bielany Wrocławskie – Sośnica)

Délka: 162 km
Cena: 16,20 PLN
Vlastník: GDDKiA
Dostupné způsoby platby: e-Toll, e-TOLL PL BILET, Autopay, mPay, Orlen Pay, aplikace Spark a také e-dálniční e-jízdenka a papírová jízdenka na čerpací stanici

Platební metody na dálnicích v Polsku

Geolokace – řešení založená na satelitním určování polohy, tedy pomocí naší polohy po GPS.
Aplikace E-TOLL

je aplikace, kterou budete platit za cestování po státních úsecích dálnic: A2 Konin – Stryków a A4 Wrocław – Gliwice. K dispozici na chytrých telefonech Android a iPhonech s iOS 14 nebo novějším. Aplikace vyžaduje přidání platební karty (dostupné možnosti jsou předplacený účet nebo odložené platby).

Platba za dálnici s e-TOLL
Pro úhradu mýtného je nutné účet dobít – minimální částka pro dobití je 20 PLN. Vzhledem k tomu, že aplikace přenáší geolokační údaje do systému e-TOLL, znamená to, že musí být během cesty neustále zapnutá. Abyste mohli aplikaci používat, musíte se nejprve zaregistrovat na internetovém zákaznickém účtu v systému e-TOLL. Po instalaci aplikace obdržíte obchodní ID zařízení, které zadáte do Internetového zákaznického účtu (IKK).

Booking.com

Aplikace Autopay

S touto aplikací můžete platit za státní úseky: A2 Konin – Stryków a A4 Wrocław – Gliwice i za koncesní úseky – s malou výjimkou v podobě úseku A2 na trase Świecko – Konin. Tam můžete využít pouze možnost platby na bráně.

Autopay je aplikace dostupná na Google Play, App Store a AppGallery. Vytvoření účtu je velmi intuitivní, po stažení aplikace do chytrého telefonu stačí zadat telefonní číslo, e-mail, značku a registrační značku vozidla a vybrat způsob platby. Aplikace na státních dálnicích je založena na tzv. geofencing, tedy namátkové kontrole polohy vozidla na telefonu. Aplikace přijímá informace z telefonu při průjezdu vjezdem a výjezdem z placeného úseku. Na podobném principu funguje videotolling, na jehož základě se vybírá platba na licencovaných úsecích dálnic A1 a A4.

Platba pomocí Autopay Co udělat pro aktivaci automatických plateb? Vyberte úsek, kterým pojedete. Před vjezdem na zpoplatněnou trasu vás aplikace navíc upozorní na nadcházející transakci (lze ji do 3 minut zrušit), platba bude naúčtována po opuštění zpoplatněného úseku. Můžete si vybrat: platbu kreditní kartou, službu Pay with Play nebo automatickou platbu přímo z vašeho bankovního účtu.

Dovolená v Polsku: další metody platby za dálnice v Polsku

Výběr mýtného na branách

Víkendový pobyt nebo dovolená v Polsku? Možnost výběru mýtného můžete využít u bran na každém ze tří koncesních úseků: A1 Gdaňsk – Toruň, A2 Świecko – Konin a A4 Katowice – Kraków. Za jízdu zaplatíte hotově, platební kartou nebo palivovými kartami.

Papírové jízdenky (e-TOLL)

Tento způsob platby platí pouze na vládních úsecích: A2 Konin – Stryków a A4 Wrocław – Gliwice. Papírové jízdenky si můžete zakoupit na jedné z více než 230 čerpacích stanic Orlen a v blízkosti daného úseku dálnice, na vybraných stanicích: Lotos, Shell, Circle K atd.

Tato metoda bude dobře fungovat pro příležitostné výlety. A4Go A4Go je palubní zařízení, kterým můžete zaplatit dálnici A4 na trase Katovice – Krakov. Elektronický výběr mýtného A4Go je založen na mikrovlnné technologii. Řidič si do auta nainstaluje zařízení, které po dojezdu k dálniční bráně komunikuje s anténou instalovanou na bráně. Není potřeba otevírat okno auta – závora se zvedá automaticky.

Které dálniční úseky jsou bezplatné?

V Polsku lze stále bezplatně cestovat po následujících úsecích dálnic:

  • A1: Maciejów – Gliwice – Sośnica
  • A1: Łódź sever – Tuszyn
  • A2: Poznaň západ – Poznaň východ A2: Sługocin – Zdżary
  • A2: Arynów – Ryczołek
  • A4: Jędrzychowice – Wrocław Bielany
  • A4: v Gliwicích
  • A4: Gliwice-Sośnica – Katovice-Murckowska
  • A4: Krakov – Korczowa
  • A6
  • A8
  • A18