letiště

Tisíce zrušených letů, dlouhé fronty, stávky zaměstnanců, nedostatek zaměstnanců. Taková je situace na velkých evropských letištích v posledních týdnech. Obrovské potíže mohou připravit turisty o naději na první bezstarostnou dovolenou po omezeních vyplývajících z pandemie COVID-19. Letiště mnohdy lety ruší.

Během několika posledních měsíců zaznamenala letiště v mnoha evropských zemích vážná narušení kvůli dlouhým frontám, zrušeným letům nebo problémům s vyzvednutím zavazadel. Výpadky v Londýně, Amsterdamu, Paříži, Římě a Frankfurtu zkazily mnoha cestovatelům jarní výlety.

Dovolená 2022 – potíže s leteckou dopravou

Řada aerolinek se potýká s vážnými personálními problémy, které je nutí rušit lety, a navíc se musí připravit na brzy plánované stávky v Belgii, Španělsku, Francii a Skandinávii.

Během pandemie, kdy počet letů klesal, se také snížila zaměstnanost, zejména mezi pozemním personálem. Podle lobbistické skupiny Air Transport Action Group bylo během pandemie propuštěno 2,3 milionu lidí po celém světě. Nejhůře dopadly pozemní odbavování a bezpečnostní kontroly. Nyní, když se poptávka po létání vrací na úroveň před pandemií, letiště nemají odbavovací, bezpečnostní, technický a úklidový personál. Letecké společnosti nejsou schopny provádět všechny pravidelné lety.

Letiště mají problémy

Letiště v Německu, Francii, Španělsku a Nizozemsku se snaží nabízet další benefity, včetně zvýšení mezd a bonusů pro zaměstnance, kteří doporučí své přátele do práce. Přední operátoři již oznámili tisíce pracovních nabídek po celém kontinentu. Swissport, který odbavuje cestující a náklad na letištích po celém světě, plánuje nabrat zhruba 15 000 nových zaměstnanců v roce 2022.

Amsterdamské letiště Schiphol například poskytlo letní zvýšení o 5,25 eur za hodinu 15 000 zaměstnancům zabývajícím se ostrahou, manipulací se zavazadly, dopravou a úklidem, což je 50 procentní zvýšení pro lidi s minimální mzdou. Nabírat nové lidi ale nemusí být jednoduché, protože někteří zaměstnanci si během pandemie našli jinou práci a někteří už nechtějí dělat manuální práci na místě v únavných směnách, pokud mohou pracovat na dálku.

Hlavním faktorem zpomalujícím nábor je doba, za kterou noví zaměstnanci získají bezpečnostní certifikáty, například ve Francii to u nejcitlivějších profesí trvá podle odborové organizace CFDT až pět měsíců.

Aby se zmírnily personální problémy, letiště jako London Heathrow a Schipol preventivně požádaly aerolinky o snížení počtu letů. Letiště Gatwick poblíž Londýna v létě snížilo kapacitu snížením počtu denních letů z 900 na 825 v červenci a 850 v srpnu. To aerolinky donutí zrušit celkem tisíce letů, podle agentury Reuters je to statisticky kolem každého desátého.