paddleboard

Jste na paddleboardu nováčkem? Zde je několik užitečných tipů, které vám pomohou s tímto sportem začít. Paddleboard je ideální pro jednotlivce i rodiny s dětmi, které chtějí zažít vodu jinak.

Co je paddleboard?

Paddleboard je zábava, kterou můžete hrát v oceánech, jezerech, řekách a zátokách. Je to skvělé procvičení celého těla a způsob, jak poznat krásy přírody. A co je nejdůležitější, je ideální pro lidi všech věkových kategorií, typů postavy a úrovní dovedností. Je zde dokonce dostatek prostoru pro veslování s vaším psem, kamarádem, dítětem nebo jinou důležitou osobou. V průběhu let popularita paddleboardů neustále roste, protože vám dává svobodu objevovat krásné vody obklopující naši planetu.

Čtěte také: kam na dovolenou v červenci?

zdroj:pixabay.com

Jak vybrat paddleboard pro začátečníky?

Jste rozhodnuti koupit si svůj první SUP paddleboard a jste začátečník. Před vstupem do vody je důležité pečlivě zacílit svůj nákup, protože existuje mnoho typů těchto prken pro různé praktiky, které se přizpůsobí vaší velikosti a úrovni. Zde je několik tipů, které vám pomohou najít správnou cestu.

Nafukovací nebo tuhý paddleboard?

Stand up paddle boardy se dodávají v různých tvarech a velikostech. Prvním typem veslařského prkna, které se objevilo, bylo tradiční epoxidové veslařské prkno, tedy tvrdé, tuhé veslařské prkno. Epoxidový paddleboard je obalený skleněným vláknem kolem pěnového jádra EPS s jedním nebo více žebry, které pomáhají prknu pohybovat se ve vodě. V roce 2014 se zrodil nový design SUP boardů – nafukovací paddle boardy. Dnes jsou nejoblíbenější.

Začínající veslaři by měli volit širší, delší a silnější prkno. To vám poskytne největší stabilitu při učení základů paddleboardu na rovné vodě. Jak získáte zkušenosti, můžete přejít na menší paddleboard. Nejoblíbenější SUP tvar pro začátečníky je All-Around Rowing Board. Existuje však několik různých typů a tvarů vodáckých prken.

Pokud jde o přepravu a skladování, nafukovací nafukovací paddleboard je nepopíratelnou výhodou. Po vyprázdnění se prkno vejde do batohu, do kterého můžete uložit i příslušenství jako pumpu nebo pádlo. Navíc, na rozdíl od všeobecného přesvědčení, SUP jsou často odolnější než tuhé desky. Jsou citlivé na rozdrcení, na otřesy obecně a především na dopad vesla o kolejnice. Navzdory enormnímu pokroku dosaženému v posledních letech na poli SUP je zde stále značný rozdíl ve výkonu ve srovnání s pevnými deskami. Pevné jsou více omezující na přepravu, ale nabízejí lepší pocit a výkon. Alternativou mohou být nafukovací lodě.

paddleboard

Typy paddleboardových prken

ALL ROUND deska

Ideální pro SUP začátečníky, all round SUP board je nejoblíbenějším typem paddle boardu. Tyto SUP desky lze použít za všech podmínek, od vln oceánu až po klouzání nad klidnými jezery. Nejuniverzálnější SUP, který lze použít pro mnoho SUP aktivit včetně: SUP jógy, SUP rybaření, SUP turistiky a SUP surfování.

Nafukovací paddleboard

Nejsnáze skladovatelné paddle boardy, protože se srolují do velikosti spacího pytle. Nejlepší paddleboard na cesty, protože se snadno vejde do každého auta. Super odolný. Pokud jej upustíte, nepoškodí se. Skvělé pro začátečníky.

Paddleboard na jógu

Má prostornou palubu , která poskytuje více prostoru pro cvičení jógy. Nafukovací SUP jsou pro jógu lepší, protože sedíte výše ve vodě, což vás udrží v suchu a stabilněji. Mnoho nadšenců jógy začíná cvičit na vodě, ne na souši. Lze jej použít i jako rekreační veslařské prkno pro začátečníky.

Prkno SUP typu TOURING

Perfektní SUP pro dobrodružství na dlouhé vzdálenosti. Delší, méně široký SUP se špičatým nosem. Obvykle má výtlakový trup pro lepší manipulaci.

Deska SURF / WAVE SUP

Navrženo pro surfování na vlnách oceánu. Při surfování je agilní a citlivá. Nejméně stabilní ve vodě. Pro začátečníky obtížné, ale cvičení dělá mistra.

SUP deska RACE typu

Určeno pro závodní soutěže. Nejdelší typ SUP, který generuje rychlost a klouzavý výkon. Obtížné pro začátečníky.

Jak vybrat rozměr paddleboardu?

Existuje několik správných způsobů, jak nastavit velikost SUP pádla. Správná velikost SUP pádla se bude lišit v závislosti na osobě a typu veslování. Délka vesla by měla být přizpůsobena:

Jaká je vaše výška
Délka vaší paže
Výška desky SUP nad vodou (epoxidová, nafukovací, měkká střecha)
Typ veslování, který plánujete provozovat (rekreační, turistika, surfování, závody)

Existují čtyři způsoby výběru velikosti paddleboardu, které můžete vyzkoušet. Jedna metoda může fungovat lépe než druhá. Najděte způsob, který vám poskytne nejlepší pohodlí a výkon při veslování. Navštivte například Soběšovice. Na hladině žermanické přehrady je paddleboard oblíbenou kratochvílí.