paddleboardpaddleboard

Přinášíme vám návod pro začátečníky jak jezdit na paddleboardu.

Začínáme s paddleboardem

V minulém článku jsme vám poradili jak vybrat paddleboard. Svou první jízdu vždy začněte v klidné, ploché vodě na širokém prkně. Všem začátečníkům doporučujeme použít 30palcové prkno dlouhé asi 11 stop. Paddleboard by měl být pohodlný a stabilní při vstávání. Pokud je i po několika pokusech o vyvážení stále nestabilní, zkuste větší, širší paddleboard.

Postupujte podle následujících kroků jeden po druhém, abyste se postavili na prkno:

  • Hoďte prkno do vody, aby ploutev nenarazila na dno
  • Začněte v kleku – na kolenou udělejte pár tahů na každou stranu prkna
  • Pomalu se postavte jednou nohou po druhé a zůstaňte ve středu prkna s chodidly rovnoběžně s podélníkem – přibližně na šířku ramen
  • Udržujte kolena mírně pokrčená a jádro vycentrujte nad prkno
  • Pamatujte, že můžete spadnout, když spadnete, skočte zpět a zkuste to znovu.
  • Při nachlazení doporučujeme vzít si tenký neopren.
Booking.com

Jak jezdit na paddleboardu: pádlovací techniky

Existuje několik základních filozofií jak jezdit na paddleboardu a o technice veslování, ale všechny platí pro použití vesla jako páky. Vaše horní ruka bude řídit páku a vaše spodní ruka bude fungovat jako otočný bod.

Jak pádlovat vpřed:

  • Udržujte spodní část paže rovně a relativně nehybně.
  • Přitáhněte horní část paže k tělu, abyste vytáhli pádlo dopředu.
  • Otočte nadloktí dopředu a zvyšte dosah.
  • Vložte pádlo do vody co nejvíce dopředu a ponořte ho do vody.
  • Namísto tahání vesla vodou přemýšlejte o tahání vesla.
  • Chcete-li zůstat v přímé linii, udělejte několik tahů na jedné straně a poté přejděte k několika tahům na druhé straně paddleboardu.

Tip: Chcete-li efektivně pádlovat na paddleboardu, nezapomeňte vždy změnit polohu rukou, když pádlo mění strany.

paddleboard

Jak pádlovat: řízení s předním vedením vesla

  • Chcete-li odbočit doleva, umístěte veslo do vody na pravou stranu. Současně otočte trup doleva.
  • Udržujte nízký postoj a přitáhněte pádlo doprava směrem k ocasu, přičemž se otáčejte a naklánějte trupem doleva.
  • Ucítíte, jak deska rychle klouže doleva.

Jak pádlovat: řízení s vedením zadního vesla

  • Chcete-li zatočit doprava, umístěte pádlo do blízkosti ocasu a táhněte směrem k nosu a zároveň pohybujte trupem doprava – tím se nos prkna otočí doprava – čím více pokrčíte kolena, tím snazší bude otočení prkno.

Jak přepravovat paddleboard

Součástí rad jak jezdit na paddleboardu by měla být také rada jak paddleboard přepravovat. Vzhledem k tomu, že paddleboardy jsou velké, dostat jej na místní pláž nebo do jiné destinace může být obtížný úkol. Zde je několik tipů, které vám to usnadní.

Nošení přes rameno – Držte pádlo v jedné ruce, zvedněte prkno z ocasu s nosem na zemi. Jděte do středu prkna a vraťte jeho váhu zpět, abyste udrželi hlavu v rovnováze. Poté můžete prknem pohnout, abyste udrželi rameno v rovnováze. Chcete-li prkno vrátit zpět, postupujte podle kroků v opačném pořadí.

Rukojeť – Rukojeť je malá rukojeť instalovaná ve středu vašich prken, takže ji lze snadno přenášet dovnitř a ven z vody. Prkno stačí zvednout za rukojeť a je připraveno.

Car RacksPaddleboardy lze připevnit na jakékoli vozidlo s kufrem auta. Většina měkkých úchytů surfového prkna se hodí na paddleboard. Pokud má vaše vozidlo již existující systém nosičů, můžete desky jednoduše připevnit pomocí popruhů ke stávajícímu pevnému nosiči. Některé nosiče zavazadel mají dokonce uzamykací zařízení, která chrání desky před krádeží.

Letecká doprava – Pro leteckou dopravu vyrábí mnoho společností cestovní tašky na paddleboard. Ty bývají vycpané, ale vždy je vhodné přidat vlastní vložku (například ručníky nebo bublinkovou fólii). Před rezervací vstupenky si také uvědomte poplatky za surfování a paddleboard. Podívejte se na tento rozpis poplatků za SUP palubní zavazadlo podle leteckých společností.

Paddleboard můžete vyzkoušet nejen na přehradách v tuzemsku, ale zkuste třeba i Turecko.