český ráj

Nemáte nápad na zajímavý víkend v přírodě? Zajímají vás malebné stezky mezi skalními městy s úžasnými výhledy a Český ráj obecně? Máte rádi mačkání mezi skalami, lezení na vyhlídkách? Nebo vás možná zajímají zříceniny hradů? Přidáme výborné české jídlo a pivo a máme ideální místo pro rodinný víkend. Objevte s námi zajímavosti Českého ráje.

Český ráj je nádherné místo jako stvořené pro prodloužený víkend, kdy se můžete v klidu a pohodě toulat po četných stezkách mezi úžasnými skalními městy s krásnými výhledy. Pokud hledáte zajímavé místo pro rodinné procházky s dětmi, kde cesty nejsou náročné a okolní krajina je okouzlující, pak vás Český ráj nezklame. Jaké zajímavosti před námi skrývá?

Čtěte také: Glamping s dětmi

Zajímavosti Českého ráje. Co stojí za to vidět v Českém ráji?

Hruboskalsko a zámky: Valdštejn a Hrubá Skála

Hruboskalsko je úžasné skalní město (trochu podobné tomu v Adršpachu nebo Teplických skalách) ležící v Českém ráji. Jsou to krásné a přitom velmi jednoduché stezky vedoucí mezi vysokými skalními věžemi, na kterých jsou četné lezecké cesty. Vynikající cesty, většinou rovinaté, pro rodinnou procházku. Cestou můžeme navštívit četné vyhlídky se zajímavými výhledy do okolí. Stojí za to udělat smyčku žluté, modré a červené stezky. Trasu můžete začít po žluté značce směrem k hradu Valdštejn, odbočením k zajímavým vyhlídkám po modré značce a poté po červené značce směrem k zámku Hrubá Skála. Cestou nezapomeňte na četné vyhlídky a úzké průchody na Adamově Loži a známou Myší díru. Děti i dospělí si užijí spoustu zábavy.


Pokud jdete s dětmi pomalu po stezkách Českého ráje, vyplatí se strávit cca 6-7 hodin procházkou po Hruboskalsku na celou trasu. To zahrnuje četné zastávky, pozorování výhledů, jídlo a oběd na nádvoří zámku Hrubá Skála (velmi dobré jídlo).

Prachovské skály

Pokud jsme se na stezce v Hruboskalsku dobře zahřáli, je čas na další atrakci Českého ráje. Prachovské skály je pískovcová plošina s četnými věžemi, inselbergy a skalními věžemi způsobenými erozí. Zde budeme procházet úzkými tunely, četnými schodišti a průchody. Jednou se podíváme na oblast shora a za chvíli budeme obdivovat věže a lezce na ně lezoucí, zdola. Terén je neuvěřitelně rozmanitý. Tím, že se budeme držet stezek – hlavně žluté, zelené a červené, nám poskytnou úžasné zážitky a vizuální hody. Dávejte pozor na četné značky ukazující na vyhlídku. Na začátek se vyplatí udělat okruh po zelené značce (cca 2,5 hodiny) a poté přidat žlutou smyčku (cca 1 hodina). Pokud chcete projít většinu zajímavých úseků v hrad Trosky je symbolem a hlavní atrakcí Českého ráje. Nachází se kousek od města Jičína. Na dvou skalách zvaných Baba a Panna byly postaveny hlavní věže hradu, které jsou přístupné turistům. V současnosti z něj zbyly jen ruiny, výhledy z vrcholu do krajiny Českého ráje jsou úžasné.

Božkovské jeskyně

Božkovské jeskyně je nádherná jeskyně a velmi oblíbená atrakce Českého ráje. Můžeme zde obdivovat četné skalní útvary. Budeme moci vidět stalaktity, stalagmity, travertiny a glazury. Aby byla prohlídka jeskyně atraktivnější, bylo mnoho krápníkových útvarů pojmenováno. V jejich tvarech najdeme Sloní ucho, Bílou myš, Perníkovou chaloupku atd. Největší lahůdka vás čeká na závěr – největší podzemní jezero v ČR. Prohlídka probíhá s průvodcem a trvá asi 45 minut a trasa dlouhá asi 350 metrů je pro turisty plně připravena.

Máte další tipy co vidět v Českém Ráji nebo kde se ubytovat? Podělte se s námi o ně.