sněžkasněžka

Pančavský vodopád v Krkonoších je nejvyšší vodopád v ČR a nabízí skvělou vyhlídku do krajiny.

Kde najdete Pančavský vodopád?

Pančavský vodopád, se nachází v české části Krkonoš, doslova co by kamenem dohodil od polských hranic. Od Labského štítu je to asi 2 kilometry, k Labské boudě je to ne více než 1 kilometr. Vzhledem ke své poloze na hřebeni není přeplněn turisty.

Vodopád byl vybudován na potoce Pančava vytékajícího z jednoho z hřebenů Krkonoš. Čím je jedinečný? Jak už někteří z vás pravděpodobně tuší, je vysoký 148 metrů a po sečtení všech kaskád těchto metrů je z něj 250 m. To z něj dělá nejvyšší vodopád nejen v Krkonoších, ale i v celé České republice!

Skvělé výhledy z Pančavského vodopádu

Výše uvedená čísla vám pomohou pochopit, jak strmé a vysoké jsou stěny Pančavké jámy, podél kterých padají zpěněné vody Pančavy. Tato voda poměrně rychle stéká do dosud křehkých, ale velmi efektních meandrů řeky Labe. Labe je největší českou řekou a vteče se do Severního moře na 1165 kilometrech!

Krásný Pančavský vodopád je také skvělým místem k obdivování jižní části Krkonoš. Přímo u horního prahu vodopádu je malá vyhlídka. Je z něj vidět vč. Labské doliny nebo Kozí hřbety a v pozadí uvidíte vrchol Sněžky. Východ slunce pozorovaný z tohoto bodu se může ukázat jako úžasná podívaná!

Čtěte také: 5 tipů na cestování v duchu zero waste

Proud vody přetékající přes skalní práh je nejpůsobivější při jarním tání. Z kaskády pak padá největší množství vody. Na tomto místě stojí za zmínku kuriozita. V 19. století nechal majitel nedaleké Labské boudy vybudovat nad vodopádem vodní nádrž. Když se shromažďovala skupina turistů, zdymadlo bylo zvýšeno, aby se zlepšil vizuální zážitek díky další vlně vody. Vodopád Pančava je vidět i zespodu – z modré turistické stezky spojující Špindlerův Mlýn s již zmíněnou Labskou boudou. Bohužel stezka jde tak daleko od skalních stěn, že nelze kaskády detailně obdivovat.

Praktické informace:

  • Pančavský vodopád se nachází v KRNAP – Krkonošského národního parku
    a atrakce je zdarma
  • v okolí jsou ubytovny – Labská bouda a Vrbatova bouda
  • vodopád nejlépe uvidíte během jarního tání (obvykle duben-květen)