ostrava

Ostrava se nachází nedaleko hranic s Polskem na pomezí Těšínského Slezska, Opavy a Moravy, při severním vstupu do Moravské brány. Město ležící na soutoku řek Opavy a Ostravice má bohatou historii a jeho počátky sahají až do 13. století. Je také jedním z největších českých měst (třetí v ČR), v současnosti v něm žije téměř 300 000 lidí.

Centrum Ostravy – Moravská Ostrava

Ostrava je město s četnými turistickými atrakcemi z přelomu 19. a 20. století. Na památky je bohatá především bývalá Moravská Ostrava. Zde na náměstí Tomáše Masaryka sídlí Staroměstská radnice. První zmínka o něm pochází z roku 1539. Později byla barokně přestavěna radniční věž a v 19. století byly postaveny dva přístavky. V současné době v něm sídlí Ostravské muzeum (adresa: Masarykovo nám. 1, Ostrava, Česká republika, http://www.ostrmuz.cz/) s impozantním počtem předmětů (cca 600 000 – historické, výtvarné, hudební, lidové sbírky , archeologické). Nachází se zde také muzejní knihovna se sbírkou vzácných knih a starých tisků. Při návštěvě muzea stojí za pozornost unikátní pokojové hodiny Maškův Orloj. Při procházce ulicemi narazíte na budovu, kde sídlí Divadlo Jiřího Myrona, dříve Český národní dům.

Tématická muzea Ostrava

Hasičské muzeum (Hasičské muzeum Města Ostrava) (adresa: Zákrejsova 53/3, Ostrava, Česká republika) – věnované vzniku a vývoji myšlenky hasičské techniky. Zejména děti si toto muzeum užijí. Je nutné se objednat předem.

Pivovar Ostravar – Co by bylo české město bez pivovaru? Naštěstí v Ostravě nemáme jen pivovar, ale i pivovarské muzeum. Pivovar, jehož historie sahá až do 19. století, dodnes vyrábí místní pěnové nápoje tradičními fermentačními metodami. Prohlídka vede přes pivovar Ostravar a starou varnu, kde je dnes pivovarské muzeum, kde uvidíme proces výroby a zrání piva, ale i historické fotografie a etikety s pivem v čele. To pravé lákadlo čeká na konci trasy, kdy bude pro dospělé ochutnávka piva přímo od zdroje. (Adresa: Ostravar, Hornopolní 2991/63, Moravská Ostrava a Přívoz, Česká republika)


Přečtěte si také: Dovolená s dětmi Jižní Morava

Komenského sady – ideální místo k odpočinku

Pokud hledáte místo pro venkovní piknik nebo jen relax po celodenní prohlídce města Ostrava, Komenského sady by měly být vaší volbou. Je to nádherný park se zelení na levé straně řeky Ostravice u Nové radnice. O víkendech je plný lidí, kteří relaxují, běhají, jezdí na kolečkových bruslích nebo se jen procházejí. V okolí je mnoho restaurací, kde si můžete dát chutné občerstvení, chlazené nápoje a pivo.


Slezskoostravský hrad

Zajímavou památkou je také Slezskoostravský hrad (adresa: Hradní 1, Ostrava, Česká republika). Byl postaven ve 2. polovině 13. století a měl chránit stezku vedoucí z Opavy přes Hlučín a Těšín do Krakova. Byl obehnán velkými zdmi, 4 metry vysokými a 2,5 metru širokými. Hrad byl mnohokrát přestavován a největší škody napáchala těžba uhlí, jehož ložiska se nacházela těsně pod areálem. V důsledku toho se hrad zřítil o 16 metrů. Původní dvoupatrová stavba se systémem obranných zdí se dochovala dodnes.

Turisté si mohou prohlédnout expozice věnované historii hradu, města a mučení. V kamenném výklenku na nádvoří je zámecká kovárna. Po celý rok se zde konají zajímavé kulturní akce, festivaly a společenská setkání.

V Ostravě se koná pravidelně celá řada akcí pro rodiny s dětmi. Máte tip na nějakou akci či na výlet? Podělte se s ostatními.