turistika v zimě

Kde lépe cítit zimu než mezi zasněženými vrcholky hor? Užívat si bílé peří, dýchat mrazivý vzduch a nechat tváře zbarvit karmínově? Podobnou domněnku má asi mnoho z vás… Vždyť hory jsou v zimě nádherné. Na horách v zimě nemusíte jen lyžovat. Turistika v zimě je skvělou sportovní aktivitou. V dnešním textu přinášíme tip na zajímavou trasu v Krkonoších.

Turistika v zimě: nenáročné horské stezky

Zima na horách není žádná sranda. S krátkým dnem a nízkými teplotami se na procházku dobře předem připravte a zvolte správnou stezku. Turistika v zimě se nesmí podceňovat. Ostatně proslavit se v televizi jako objekt záchranné operace není žádná čest… Zároveň k takovým zimním výletům důrazně doporučujeme – při poslední době dramatické kvality ovzduší v zemi v zimě, horské procházky jsou skutečnou spásou pro naše organismy. Tak pojďme!

Krkonoše mají své kouzlo

Zajímavá je především západní část pohoří, rozkládající se mezi Špindlerovým Mlýnem, Harrachovem a Rokytnicí nad Jizerou. Uvidíme tam vše, co je v Krkonoších nejlepší: postglaciální kotle, velké vodopády, rozlehlé alpské louky i zajímavé skalní inselbergy. Zde jsou podle mého názoru nejzajímavější trasy v této oblasti.

Čtěte také: Kam s dětmi o víkendu: Ostrava

Špindlerův Mlýn – U Dívcí lávky – Labský důl – Labská bouda – Pramen Labe

Zimní turistika je v Krkonoších velmi oblíbená. Toto je jedna z nejatraktivnějších cest vedoucích uvnitř ledovcového kotle mezi četnými vodopády podél řeky Labe až k jejímu prameni. Pro turistu, který poprvé navštíví české Krkonoše, je to ta nejlepší varianta, protože zde uvidí všechny rozdíly mezi polskou a českou částí těchto hor. Trasa začíná v centru Špindlerova Mlýna – hlavního města českých Krkonoš, kam se nejlépe dostanete autem nebo autobusem z Vrchlabí. Po celé délce trasy se pohybujeme podél Labe – jedné z největších evropských řek, která je v centru města asi 10 km od pramene a unáší již poměrně hodně vody. Řeka pramení ze dvou hlavních toků: Labe a Bílého Labe, které se spojují v místě U Dívcí lávky, kde přecházíme most. Zde začíná nejzajímavější část cesty, protože vjíždíme do dlouhého ledovcového kotle.

Labské údolí je jedním z největších ledovcových kotlů v Krkonoších a tento pocit ohromující ohromnosti nás bude provázet při procházce po modré značce. Celá cesta je velmi příjemná, ale největší dojem dělá závěrečný úsek trasy, který začíná za mostem na Pudlavě. Túra vede neobvyklou scenérií kolmých stěn, které nás obklopují ze 3 stran, s výhledem na četné vodopády přítoků Labe.

Navštivte pramen Labe

Zmíněné Labe nyní teče v zpěněných kaskádách, klikatí se o něco výše a ještě výše, spadající ze skalního prahu několika desítek metrů, vytváří nádherný vodopád. Zimní turistika může zahrnovat i tuto část Krkonoš. Poslední úsek v nitru údolí vede strmě po skalních schodech, aby nakonec vedl na srovnanou Labskou louku. Zde je vyhlídka přes kaskády Labských vodopádů. Kdysi dávno zde byla voda přehrazena malou dřevěnou hrází, která po uvolnění vytvořila velký vodopád. Přehrada je stále v provozu, a tak lze dnes při troše štěstí ještě vidět okamžik, kdy je voda vypuštěna.

Odtud je to v téměř rovinaté oblasti jen jeden kilometr k roubené studánce, kde se nacházejí prameny Labe. Řeka pramení z četných mokřadů, slévá se v trávě do malého potůčku a studánka je pouze jejím libovolným začátkem. Na zdi u něj jsou barevné erby všech významných měst, kterými řeka protéká, od českého Špindlerova Mlýna až po německý Cuxhaven, kde se Labe vlévá do Severního moře.