jižní moravajižní morava

Česká republika to není jen Praha, Brno nebo Český ráj. Existuje celá řada zajímavých míst, kam je vhodné se vypravit na dovolenou s dětmi, například Jižní Morava.

Jižní Morava

Jižní Morava je region známý po celém světě a je škoda, že se o něm tak málo mluví. Srdcem celé země jsou Zahrady Evropy, tedy areál Lednicko-valtického parku. Jedná se o komplex parků, jezer, cest, zahrad, zámků a chrámů o celkové rozloze 100 km2, zapsaných v seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Udržované zahrady, paláce a zámky jsou dědictvím bohatého rodu Lichtenštejnů, který přes 600 let držel pozemky na hranici mezi Čechami a Rakouskem, stavěl zde skutečné architektonické skvosty, ale zároveň pečoval o přírodu a krása celého areálu. Dnes nejen děti, stojící uprostřed rozkvetlých trávníků hodných Versailles, s výhledem na paláce připomínající Disneyho pohádky, pocítí závan magie. Návštěvou samotného Lednicko-valtického areálu je dobré strávit 2-3 dny, protože je zde mnoho atrakcí. Tradiční návštěvy muzeí mohou být pro nejmenší děti poněkud nudné, proto se vyplatí přizpůsobit itinerář věku, temperamentu a preferencím malých cestovatelů.

Od hradu k hradu

Hranice parkové a zahradní zóny jsou vyznačeny Lednicí a Valticemi – městy, kde stojí za to zůstat déle. Zámek Lednice je lahůdkou pro milovníky krásných historických interiérů, knížecích apartmánů a galerií. Děti zde mohou okusit historii, přenést se do dob, kdy zde žili králové, služebníci a rytíři. Nezapomeňte si předem pořídit mapu oblasti Jižní Morava, aby vám neunikla žádná atrakce.

Starší předškoláky bude bavit hledání nových tajemných míst. Rozhodně nezapomeňte navštívit zimní zahradu s nádhernými ukázkami tropických rostlin a po prohlídce interiéru se projít, po zahradě. Udržované parkové uličky vedou k malému loveckému zámečku, muslimskému minaretu a antickému Apollónovu chrámu. Kromě rybníků plných ryb zde najdete sochy antických Grácií, kapli sv. Huberta, pohraniční hrad, impozantní akvadukt a palác Belvedere. V letní sezóně se v parku každé odpoledne konají sokolnické show. Jde o jedinečnou příležitost vidět zblízka více než třicet různých druhů dravců, kteří předvádějí úžasnou akrobacii ve vzduchu a reagují na povely sokolníků.

Pokud vám zámky v Lednici a Valticích nestačí, určitě navštivte Mikulov, jedno z nejznámějších moravských měst. Zámek, postavený vysoko na vápencové skále, dlážděné uličky a staré činžovní domy jsou zde nádherné. V blízkosti Mikulova se nachází Novomlýnské nádrže. Můžete tam ležet na písečných i travnatých plážích. Nechybí atrakce pro děti: skluzavky, hřiště a skákací hrady.

Výlet na kole nebo lodí?

Při cestě na Jižní Moravu byste měli zvážit cestu na kole. Síť cyklostezek je tam mnohem rozsáhlejší než automobilové trasy. Cyklostezky jsou nejen malebné, ale také bezpečné a dobře značené. Mají parkoviště, zastávky na limonádu, místa na piknik a vyhlídky. Nechybí půjčovny vybavení s cyklosedačkami, přívěsy a koly pro děti.

Pokud naopak milujete vodu a veslování, v Břeclavi, městě na východní hranici parku, si můžete od dubna do října pronajmout loďku na plavbu po klidné řece Dyji. Voda tu protéká nejen mezi lesy a loukami, ale obklopuje i malebné české vinice. Cestou můžete pozorovat mnoho druhů ptactva vč. volavku a orla a při troše štěstí pozorovat pilné bobry. Malé písečné pláže umožňují siestu a příjemné koupání. Pokud se sami necítíte na pádlování, můžete využít organizované plavby po řekách Dyji a Moravě a okolních jezerech.

Chcete se vypravit do některého města? Poradíme vám jak si vybrat dobrý hotel.