bulharsko

Bulharsko je jednou z nejstarších zemí v Evropě, jejíž hodnoty jsou obyvateli i turisty dlouhodobě podceňovány. Turistům nabízí jak pobyt na horách, tak u moře. Návštěvníky může povzbudit kultura bohatá na historii a navíc jazyková blízkost. Často navštěvované pobřeží Černého moře a horská letoviska nám dokážou tuto zemi zamilovat. Vyplatí se také navštívit hlavní město – Sofii a ochutnat světoznámé bulharské víno.

Přečtěte si také: Cestování s miminkem. Odkdy může do letadla?

Bulharsko: Praktické informace

Bulharsko je balkánská země v jihovýchodní Evropě, která hraničí se Srbskem, Severní Makedonií, Řeckem, Tureckem, Rumunskem a Černým mořem. Při odjezdu do Bulharska si musíme posunout hodinky o hodinu dopředu oproti českému času.

S obyvateli se domluvíte v bulharštině, v turistických destinacích také v angličtině a němčině. Díky své geopolitické poloze umí mnoho lidí také rusky. Měnou v Bulharsku je bulharský lev. Příznivý směnný kurz může povzbudit turisty, také z Česka, k návštěvě tohoto místa.

Bulharsko se díky své bohaté kultuře a klimatu, které vám v létě umožňuje užívat si velmi vysokých teplot, stalo oblíbenou destinací. Mezi nejoblíbenější destinace patří takové destinace jako Sofie, Burgas a Varna. Vyberete-li si zájezd do této úžasné země můžete využít výhod jak nízkonákladových leteckých společností, tak charterových letů.

Počasí: dovolená Bulharsko

V této zemi ležící na Balkánském poloostrově je podnebí mírné, teplé a kontinentální, zatímco blíže k moři pocítíme vlhčí subtropické klima. V létě teplota obvykle přesahuje 30 stupňů Celsia, zatímco zimy jsou velmi chladné a teplota často klesá pod bod mrazu. Největší teplotní amplitudy lze pozorovat v údolí Dunaje.

Co v Bulharsku navštívit?

Bulharsko je velmi rozmanité co do terénu, takže nabízí mnoho příležitostí k relaxaci. Zlaté písky a Slunečné pobřeží patří mezi nejoblíbenější letoviska. Tato krásná a rychle se rozvíjející místa překypují životem ve dne i v noci. Teplé moře a dlouhé pláže vám umožní relaxovat a dodat skutečně prázdninovou atmosféru.

Nedaleko Burgasu se na skalnatém štíhlém ostrohu nachází Sozopol, který byl zapsán na seznam UNESCO. Kdysi ostrov, dnes je spojen s pevninou a má krásné staré město s malými uličkami a krásnou pláží. Konkurenční letovisko s podobnými vlastnostmi je Nessebar. Obzor má naopak největší počet slunečných dní v roce, a proto láká na krásné počasí a vysoký obsah jódu v ovzduší, který velmi dobře působí na zdraví.

Zajímavým místem Bulharska je také Primorsko, letovisko ležící nedaleko přírodní rezervace řeky Ropotamo ústící do Černého moře právě tam. Primorsko je také blízko nízkého pohoří Strandža a celá oblast byla kdysi obsazena civilizací Thrákie, takže můžete narazit na archeologická naleziště, což je další atrakce.

Svatý Konstantyn i Elena je jedním z nejstarších letovisek, které dodnes láká návštěvníky na malebné pobřeží a další atrakce, nebo dokonce kasina. Na takovém místě si každý najde to své. Albena naproti tomu nabízí jak krásné pláže, tak zelené kopce. Důležité je, že Albena byla oceněna Modrou vlajkou, což znamená čistou vodu a ekologicky šetrnou turistickou destinaci.