cestovanisepsemcestovanisepsem

Cestování se psem se prosazuje, protože se stává stále méně obtížným. Turistický průmysl se přizpůsobuje lidem cestujícím s domácími mazlíčky. Poradíme, na co si dát pozor, než vyrazíte na výlet se psem.

Čtěte také: Proč cestovat na podzim?

Co si zabalit na cestování se psem?

Na cestování se psem byste si měli zabalit vhodné doplňky a krmivo. Co by mělo obsahovat zavazadlo mazlíčka? Zde jsou základní informace:

Doklady: zdravotní knížka s aktuálním očkováním a psí pas (pokud jedete do zahraničí).

Psí lékárnička, která by měla obsahovat mj.: léky předepsané veterinářem (pokud pes nějaké bere), dezinfekční prostředky a obvazy, doplňky na odstranění klíšťat, fyziologický roztok na výplach očí zvířete.

Sada na čištění psů.

Kapesníky a papírové ručníky.

Obojek nebo postroj, vodítko a náhubek – to jsou základy, na které je třeba pamatovat pokaždé, když odcházíte z domu, zvláště když cestujete se svým psem.

Adresát – visačka s naším kontaktním číslem, pokud se pes ztratí. Při cestování se psem byste ho samozřejmě měli hlídat a držet na vodítku.

Čerstvá voda a jídlo. Suché psí krmivo na cesty je praktické, protože zabírá málo místa a je lehké, ale pokud váš pes jí denně jen mokré krmivo, pak je to, co byste mu měli zabalit, protože během cesty byste mu neměli měnit jídelníček.

Jak se připravit na cestování se psem?

Přípravy na cestování se psem by měly začít již měsíc před odjezdem. Stojí za to připomenout:

  • profylaxe proti vnitřním parazitům (např. škrkavka, tasemnice) a vnějším parazitům (klíšťata, blechy);
  • očkování proti vzteklině a jiným infekčním nemocem – podrobnosti si vyžádejte u svého veterinárního lékaře;
  • seznámení psa s přepravkou – zvláště když čeká na dlouhou cestu v uzamčené místnosti, např. vzít psa na procházku těsně před cestou;
  • trankvilizéry (předepsané vaším veterinářem) pro psy, kteří jsou zvláště náchylní ke stresu;
  • krmení a napájení psa předem – je lepší nedávat psovi jídlo bezprostředně před cestou, zvláště pokud trpí kinetózou; poslední jídlo by se mělo sníst 2-3 hodiny před odjezdem a další až když tam dorazíme;
  • rezervace ubytování v místech, která akceptují přítomnost zvířat; plánování turistických atrakcí, které zajišťují přítomnost domácích mazlíčků, např. turistické stezky nebo pláže pro psy

Cestování se psem letadlem

Před letem se psem byste si měli pečlivě zkontrolovat, jakými pravidly se linka při přepravě zvířat řídí. Tyto požadavky se mohou radikálně lišit od jednoho dopravce k druhému. Dostavte se prosím na letiště 2-3 hodiny před odletem, protože procedury s vaším mazlíčkem trvají déle než běžné odbavení.

Které letecké společnosti přepravují psy? Informace o tom, zda pes může létat letadlem a jak se na to připravit, najdete na stránkách příslušné letecké společnosti. Většina linek umožňuje přepravu zvířat letadlem na palubě s jejich psovodem, ale pouze do určité tělesné hmotnosti. Obvykle je to 8 kg včetně nosiče, což znamená, že v letadle lze přepravovat pouze psy velmi malých plemen. V takovém případě umístěte nádobu pod sedadlo pečovatele. Z bezpečnostních důvodů je při cestování letadlem zakázáno držet si zvíře na klíně. Větší psi musí cestovat v nákladním prostoru v přepravce vhodné velikosti. Každá cesta je pro zvíře stresující, zvláště když nemůže být blízko svého psovoda. Než se tedy rozhodnete se psem letět, zamyslete se nad tím, zda není lepší nechat svého mazlíčka doma a zajistit mu po dobu vaší nepřítomnosti hlídače nebo si pro zvířata pronajmout hotel.