tureckoturecko

Dovolená v Turecku je atraktivní volbou. Turecko je vedle Řecka a Egypta jednou z nejčastěji volených destinací Evropanů. Láká orientální atmosférou, krásnými výhledy, příznivými cenami a především rozsáhlou turistickou nabídkou, díky které si každý najde to své. Jak se připravit na cestu? Co si vzít s sebou?

Dovolená v Turecku: připravte se na cestu

Krásná dovolená v Turecku potěší v kteroukoli roční dobu. Nejlepší je však navštívit tuto zemi na jaře nebo na podzim. Potom turistický ruch klesá a nejdůležitější atrakce nejsou tak přeplněné. Počasí naopak prohlídkám přeje. Je chladněji než v létě, takže můžete objevovat nová místa a památky v pohodlných podmínkách. Dostaneme se tam snadno letadlem, zvláště ceny letenek mohou být lákavé.

Potřebuji cestovní pas na dovolenou do Turecka?

Základní otázkou, kterou si klade každý turista, který plánuje cestu k Bosporu, je, co si vzít s sebou do Turecka? Pas nebo občanský průkaz? Dovolená v Turecku vyžaduje mít u sebe cestovní pas. Dokument nebo jeho kopii mějte vždy u sebe. Na některých místech může být turista požádán, aby se identifikoval.

Čtěte také: Nejkrásnější místa na světě

Kolik stojí vízum do Turecka?

Pro vstup do Turecka musí turisté požádat o vízum. Naštěstí je postup aplikace jednoduchý. Přesto se jedná o dodatečné náklady. Cena za vízum pro dovolenou v Turecku je 35 dolarů. Turecké vízum má platnost 180 dnů a opravňuje turistu k vícenásobnému vstupu a pobytu na území země po dobu celkem 90 dnů. A co víc, můžete si ho koupit na letišti, hned po příletu do Turecka. To pak stojí o něco méně – 30 dolarů.

Jaká je zde měna?

Ti, kdo cestují na dovolenou v Turecku poprvé, si jistě kladou otázku, čím v Turecku zaplatit. Měnou v této zemi je turecká lira. Peníze lze úspěšně směnit ve směnárnách (döviz). Nechybí ani bankomaty. V turistických destinacích lze s úspěchem zaplatit za jídlo nebo atrakce v eurech. Co si vzít na dovolenou do Turecka?

Co si vzít sebou na dovolenou do Turecka?

Seznam věcí, které si do Turecka vzít s sebou, opravdu závisí na tom, jak dlouho cesta trvá, jak hodlá turista strávit dovolenou a jaké jsou jeho individuální požadavky. Existuje však několik univerzálních prvků, bez kterých se na dovolené v Turecku neobejdete.

  • doklady – tedy pas, vízum a pojistku. Turistické pojištění v Turecku sice turisty před nepředvídanými událostmi neochrání, ale zmírní jejich následky. Pokud si pojištěný cestovatel například zlomí nohu nebo prostě pociťuje žaludeční potíže, může počítat s bezplatnou lékařskou péčí nebo ambulantním vyšetřením.
  • oblečení a kosmetika – jejich množství je individuální záležitostí stejně jako druh. Obecně platí zásada, že čím méně, tím lépe,
  • lékárnička – měla by obsahovat léky proti bolesti, otravu jídlem a nachlazení. Panthenol bude také užitečný při možném spálení sluncem.
  • elektronika – to je ucelený slogan, který zahrnuje mobilní telefon, fotoaparát, tablet, nabíječky a další elektronické vybavení, které turista považuje za nezbytné.

Turecko – kdy vyrazit?

Kdy je dovolená v Turecku nejlepší? Nejvíce turistů sem míří v letních měsících. Pak můžete počítat s pořádným teplem, ale ne každý bude spokojený. Značné množství lidí také čeká na last minute nabídky, které se obvykle objevují v září a říjnu. Podzim je ideální pro cestování do Turecka – počasí stále vybízí k odpočinku, ale turistů je pak mnohem méně.