dětské trekové botydětské trekové boty, pixabay.com,

Trekové boty pro děti na hory musí být primárně určeny na horské výlety, ale také nepříliš zatěžující domácí rozpočet. Zatímco dospělí mohou trekové boty nosit delší dobu, u dětí je to investice maximálně na rok. A jelikož jsou na trhu opravdu kvalitní funkční boty, vyplatí se je používat. Navíc výběr bot pro pár let je tak obtížný, že mnoho modelů je k dispozici pouze od velikosti 28, někdy i 32. Jak vybrat trekové boty na hory pro děti?

Trekové boty pro děti na hory

Když vyrazíte s dětmi na hory, musíte se připravit na různorodý terén. Podél stezky budou štěrkové cesty, skalnatá stoupání a větve. V teniskách a dokonce i sportovní obuvi nebude cesta příliš pohodlná. Hlavně to však nebude bezpečné! Proto by jste měli zvolit trekové boty pro děti. I nízké nebo levnější trekové boty mají podrážku s dobrou přilnavostí, která je vyzkoušená i v těžším terénu. Dětské boty musí být lehké a pohodlné. Někdy je dost obtížné motivovat batole, aby chodilo několik hodin. Když k tomu přidáme těžké a nepohodlné boty, pak se místo krásných vzpomínek vrátíme s nechutí k dalším toulkám.

Dětské trekové boty musí být nepromokavé. Počasí na horách umí být vrtošivé a ze slunečné aury se může rychle změnit ve vichřici s deštěm. Nejlepší volbou bude horská obuv z kvalitních syntetických materiálů (polyester, polyuretan), dokonale chránící před vlhkostí a zároveň světlem. Syntetická dětská obuv se navíc velmi snadno čistí a některé modely lze snadno prát v pračce.

Čtěte také: Jak obléknout dítě na hory na podzim

Dětské horské boty se silnou podrážkou s nášlapem

Nejdůležitějším prvkem dokonalé trekové obuvi pro děti je pevná podrážka s výrazným nášlapem. Spodní část obuvi musí poskytovat dobrou přilnavost, aby se zabránilo jejímu sklouznutí. Podrážka musí také dobře izolovat dětskou nohu od země – aby nepociťovalo nepohodlí při chůzi po kamenech.

Jakou velikost trekových bot pro děti?

Dětské trekové boty musí být velikostně perfektně padnoucí. I když se vašemu dítěti zvětší nožičky, nekupujte příliš velké boty jako rezervu. Pokud je stélka příliš dlouhá, noha v botě nebude správně stabilizována. V příliš těsné botě se u dítěte rychle rozvine tření.

Ujistěte se, že trekové boty vašeho dítěte dobře podporují kotník. Měly by být také zesíleny na patě a špičkách – to je dodatečná ochrana proti zranění.

Nízké nebo vysoké kozačky pro dítě?

Na trhu najdete dva druhy bot pro děti do hor: trekové boty s nízkým a vysokým svrškem. První typ je ideální pro léto, zatímco druhý – pro podzimní a zimní výlety. Dětské trekové boty lze zavazovat nebo na suchý zip. V případě dětí mohou být pohodlnější botičky na suchý zip – dítěti nebudou při procházce překážet a jejich zouvání a obouvání je velmi rychlé. Pokud si však vaše dítě poradí se zavazováním bot efektivně a rychle, šněrovací boty se také osvědčí jako dobré řešení.

88x31 I.