dítě

Podzimní sezóna, která se kvapem blíží, je ideální dobou pro horskou turistiku s dětmi. Příjemná teplota, pestrobarevné listí na stromech a méně hmyzu než v létě jsou argumenty pro turistiku v září, říjnu a listopadu. Výzvou na dlouhých podzimních tratích jsou pouze měnící se povětrnostní podmínky. Silný vítr a déšť, na které jsme nebyli připraveni, mohou zkazit veškerou zábavu. Nezřídka jsou jejich následky pozdější nachlazení. Jak tedy obléknout dítě na podzimní horský výlet, aby nedošlo k úrazu a dítě bylo v pohodlí? Jak oblékat děti na podzim?

Čtěte také: Proč cestovat na podzim?

Dětské oblečení, obuv: jak oblékat děti na podzim na hory

Při přípravě dítěte na hory se vyplatí postarat se o tzv vrstvení jako cibule. Jak oblékat děti na podzim na hory? První vrstvou by mělo být oblečení, které umožňuje správnou termoregulaci těla a odpařování vlhkosti. Druhá vrstva chrání před chladem a třetí vrstva chrání před vlhkostí a větrem. Jaké parametry byste měli věnovat pozornost při kompletaci každého z těchto kusů oblečení?

Podzimní horské boty

Na podzim, stejně jako v jiných ročních obdobích, je obuv jedním z klíčových prvků dětské výbavy. Před výběrem trekových bot se vyplatí určit, jaké terény budeme lézt. V nižších horách, např. v Beskydech, dominuje lesní opad a písčitá půda a přírodní podmínky nevyžadují tolik ochrany jako ve skalnatých oblastech. V takových podmínkách za slunečných dnů stačí lehké vzdušné treky, které nezakrývají kotník. Zatímco v nízkých horách dobře poslouží modely s nižším pasem, na těžších, kamenitých cestách, například v Tatrách, se vyplatí postarat se o kopii, která zakryje kotník.

Doporučuje se také věnovat pozornost podrážce, která by měla být dostatečně tvrdá, aby kamínky a hrbolky nebyly nohou cítit. Za připomenutí také stojí, že trekové boty by kromě kotníku stabilizujícího střihu a vhodné podešve, která izoluje od nerovností, měly být vybaveny membránou. Právě díky ní bude podzimní obuv nepromokavá, ale zároveň umožní noze dýchat. Důležité budou pro dětské nožky ponožky z přírodních tkanin. Doporučené jsou ty z bambusových vláken nebo z kvalitní bavlny s malým přídavkem elastanu. Díky materiálům pocházejícím z přírody bude dětská noha volně dýchat a přebytečná vlhkost bude odváděna ven.

Jak oblékat děti na podzim: podzimní bunda na horách

Jak oblékat děti na podzim? Dobře sladěná bunda pro roční období a povětrnostní podmínky je účinnou ochranou vašeho dítěte před deštěm, větrem a chladem. Pravdou však je, že neexistují univerzální modely, které ochrání batole před všemi povětrnostními vlivy a zároveň zajistí pohodlí při lezení. Obvykle musíme volit mezi nepromokavostí a větruodolností hardshellů a účinnou ochranou proti větru softshellů.

Pokud se však s dítětem chystáte na dlouhou a náročnou trasu, vyplatí se vzít si prodyšnou, lehkou a neomezenou větruodolnou bundu a pláštěnku přibalit do batohu. Když se rozhodneme použít opačnou kombinaci s vysokou fyzickou aktivitou, dítě se prostě zapotí. Podzimní kalhoty pro horskou turistiku V září se budou skvěle hodit dlouhé softshellové kalhoty bez dodatečné membrány. Takové modely jsou lehké, pohodlné a prodyšné a zároveň poskytují ochranu proti větru. Ve výjimečně chladných říjnových a listopadových dnech se vyplatí nosit i spodky, legíny nebo bavlněné dívčí legíny. U outdoorových kalhot na pozdější podzim dbejme také na voděodpudivý DWR zátěr, který ochrání dítě před drobnými srážkami s nízkou intenzitou.