nairobi, keňanairobi, keňa, zdroj pixabay.com

Keňa je jedinečné místo na zemi. Je však zde bezpečno? Tuto otázku si položí snad každý člověk, který plánuje cestu do Keni. Kolik lidí, tolik názorů, můj názor je, že všude může být nebezpečné, pokud nepřijmeme náležitá opatření, zejména v afrických zemích. Proto vám dnes přinášíme pár rad na co si dát obzvlášť pozor a čemu je lepší se vyhnout.

BOYS BEACH – MŮŽETE JIM VĚŘIT?

Pokud trávíte dovolenou ve velkém letovisku, jistě se setkáte s tzv. beach boys, tedy místními obyvateli, kteří nabízejí širokou škálu cestovatelských atrakcí. Výlety lodí do krásných neznámých míst, které vás zavezou do místní restaurace na lahodné langusty, a dokonce safari za mnohem nižší cenu, než jakou uvidíte ve svém hotelu. Věřit nebo ne? Ze zkušeností víme, že v tomto případě se není čeho obávat. Tito chlapci vás vezmou všude – můžete se jít podívat do okolních měst, do škol, na malý ostrůvek a do nejlepších restaurací, kde nechodí moc turistů.

Čtěte také: Nejkrásnější místa na světě

Rozhodně nikomu nedoporučuji prozkoumávat keňské vesnice o samotě, případně cestovat pouze MHD. Beach Boys, i když na první pohled působí vtíravě, jistě pomůže, pokud chcete objevovat nová, neznámá místa. Mohou vám také ušetřit peníze, ale preventivně vám doporučuji najít si druhý pár nebo rodinu, se kterou budete cestovat a poznávat Keňu.

Keňa: HOTELY A STŘEDISKA – CO SI VYBRAT

Vybírejte si zde místa s 24hodinovou ostrahou a recepcí a také vám doporučuji, abyste si tyto informace ověřili, než se rozhodnete provést rezervaci. Keňa nabízí mnoho hotelů.

Další věc je, že v Keni je v letoviscích mnoho opic , které mohou vstoupit do místnosti a vzít si, co se hodí k jídlu. Tyto opice jsou tak chytré, nebojí se vtrhnout i do hotelových pokojů k jídlu a sladkostem či do restaurací. Všechno to zní zábavně, ale některé opice jsou mnohem větší než děti, budete se cítit bezpečněji pokud budete vědět, že nablízku bude vždy ochranka, která je odežene.

MALÁRIE – Je v Keni bezpečno?

Riziko malárie v Keni je velmi malé, zejména v období sucha, proto vám nedoporučuji používat léčbu Malarone proti malárii nebo jakýkoli jiný silný prostředek. Nicméně stojí za to přijmout preventivní opatření. Před západem a po západu slunce si zakryjte tělo, kotníky a ruce a na cesty si s sebou vezměte přípravky proti komárům. Další doporučení pro turisty najdete na https://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/afrika/kena/cestovani/other.html. Keňa je místo plné nádherných scenérií a rozhodně stojí za to tam vyrazit.

VODA A JÍDLO

O jídlo a pití v hotelech se nemusíte starat (ale ani tam NEPIJTE VODU Z KOHOUTKU ), protože Keňa ročně přijme přes milion turistů a ví, jak se o ně postarat. Pozor byste si však měli dát na vše, co kupujete mimo hotely: čerstvé ovoce nakrájené na kousky, ryby a maso (ujistěte se, že jsou dobře uvařené nebo propečené), nápoje s ledem a vodou (požadujte nápoje bez ledu a pijte pouze balenou vodu ).

HIV a pohlavně přenosné nemoci

Pokud jde o bezpečnost, je třeba se dotknout i tohoto malého vděčného tématu. Riziko HIV a dalších pohlavně přenosných chorob je v Africe několik až několikanásobně vyšší než v Evropě, takže než se rozhodnete mít na cestách velmi úzké kontakty, řádně to zvažte.

DOPRAVA

Během cesty jsme nepoužili veřejnou dopravu, ale každý průvodce nám radil, abychom takto necestovali kvůli loupežím a krádežím. Pokud si půjčíte auto a navštívíte Keňu na vlastní pěst, nezapomeňte být vždy opatrní a mít dveře zavřené zevnitř.

ČÍM SKROMNĚJŠÍ, TÍM LÉPE

Moje poslední bezpečnostní rada platí nejen pro Keňu, ale pro celou Afriku a mnoho dalších zemí po celém světě. Čím méně, tím lépe. Šperky a firemní věci nechte doma, nechoďte pořád s nejnovějším iPhonem v ruce, foťák vytahujte, jen když chcete opravdu fotit. Nepokoušejte, neprovokujte, nevzbuzujte touhu.