via ferrata

Milujete trekking, ale ještě více vás těší zdolávání obtíží ve skále? Pokud je vaším světem via ferrata, na cestu se dobře připravte. Kromě potřebného vybavení si vyberte také vhodné oblečení a obuv. Jaké boty na via ferraty vybrat?

Co je to via ferrata?

Nejprve si musíte odpovědět na otázku, co to vlastně via ferrata je? Jedná se o turistickou stezku s horolezeckým charakterem, vybavenou ocelovým lanem pro jištění. Nejčastěji tam navíc najdete ocelové žebříky, schůdky a dokonce i zipové lano. První stezky vznikly během 1. světové války v Dolomitech. Dosud je to jedno z nejoblíbenějších míst pro tento druh aktivity. Lze je nalézt také v Rakousku, Německu, Francii, Slovinsku a Španělsku.

Přečtěte si také: Via ferrata Skalka Kremnica

Důležité jsou také stupnice obtížnosti, které jsou důležité při výběru správné cesty. Přizpůsobte výběr trasy svým dovednostem a zkušenostem. A – je to jednoduchá ferrata a F – extrémně obtížná. K jejímu překonání potřebujete mít nejen dobrou fyzickou kondici. Jsou ferraty, na které se můžete nechat vyvézt lanovkou, ale počítejte s náročným nájezdem na její začátek. K tomu je potřeba znát prostor a výšku i základní lezecké dovednosti. Seznamte se také se základními pravidly pro sjíždění úseků via ferraty.

Vybavení na via ferraty

Co budete na tento typ aktivity potřebovat? V první řadě úvazek, lano, lezecká helma a rukavice. První dva prvky tvoří základní sadu pro navigaci na tomto typu stezek. Postroj je základní ochranou a lano skládající se z tlumiče, dvou pružných ramen a karabin umožňuje přepínání mezi jednotlivými sekcemi. Nejprve se upevní jedna karabina a poté druhá tak, aby vždy alespoň jedna byla připevněna k ocelovému lanu. Tlumič je zárukou zpomalení neřízeného letu. Chrání uživatele nejen před pádem, ale také před zraněním zad v důsledku sil působících na tělo během letu. K tomu potřebujete pokrývku hlavy přilby. Mnohá via ferrata je totiž v křehkém terénu.

Jaké boty na via ferraty?

Někdy stačí jeden model bot na lezení na lezecké stěně, via ferrata nebo letní trekking. Prvním pravidlem je pohodlí, nejdůležitější je, aby dobře seděly na noze a byly pohodlné. Při zdolávání lanových úseků je důležité, abyste se maximálně soustředili. Tlačící nebo třecí bota by vás neměla rozptylovat. Via ferraty jsou aktivitou, která se provozuje v letních měsících. Z tohoto důvodu může být dobrým řešením směřovat hledání směrem k přístupům, vyberte si nižší trekové boty nebo boty určené výhradně via ferratám.

Přemýšlíte, jaké boty na via ferraty vybrat? Za pozornost rozhodně stojí konstrukce podrážky. Možná se musíte pohybovat se ve skalnatém terénu, takže můžete uvažovat o tzv. horolezecké zóně. Je plochá a umístěná před nášlapnou plochou, což vám umožní stát na schodech ve zdi. Důležitá může být i tvrdost podrážky, ale to je věc individuálních preferencí. Někomu vyhovuje lehčí měkčí guma, díky které skály dobře cítí. Najdou se i zastánci tvrdé podrážky, která účinně chrání při kontaktu se zemí.